Ljubomir Simović: Srbija nazaduje pod ovom vlašću

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printscreen RTS Metamorfoze
Podelite vest

Pisac i akademik Ljubomir Simović ocenio je danas da Srbija nazaduje pod vlašću onih koji su zemljom upravljali tokom 1990-ih godina, i uprkos hvalama vlasti o velikim uspesima, u svemu se sve više zaostaje za svetom.

U intervjuu za list Danas povodom svoje najnovije knjige “Neslana so” Simović objašnjava da u toj knjizi između ostalog podseća na radikalsko glasanje za pristupanje Srbije uniji Rusije i Belorusije, na spremnost Vojislava Šešelja da Rusiji dozvoli da u Srbiji otvara vojne baze, na neverovatnu izjavu Tome Nikolića da ne bi imao ništa protiv da Srbija postane ruska gubernija.

“A nama to nije smetalo da Tomu izaberemo za predsednika republike! Oni i danas na sva zvona govore o vekovnom prijateljstvu Srbije i Rusije, i sve bi bilo u redu da oni tom prijateljstvu nisu spremni da žrtvuju naše državne interese i naš suverenitet. Moj odnos prema Rusiji ne zasniva se na Putinu, nego na Čehovu”, izjavio je Simović.

On je dodao da su građani svakodnevno izloženi agresivnoj i bezočnoj propagandi a da im se sistematski onemogućuje uvid u pravo stanje stvari.

Predsednik se, kako je dodao, u očuvanju sopstvene vlasti ne libi ničega i koristi sve, od novoproglašenog praznika srpskog jedinstva i srpske zastave, do parizera, pa ko šta proguta.

“Džojs u Uliksu piše kako njegov junak, Leopold Blum, ima ambiciju da sagradi Blumusalim. Gradeći Beograd na vodi – neću ponovo da nabrajam šta je sve u Beogradu žrtvovano tom megalomanskom projektu – i preteći da će srušiti stari, i podići novi Beogradski sajam, i da će izgraditi novi stadion, naš Leopold Blum takođe podiže Blumusalim. On je sebi podigao i spomenik Stefanu Nemanji”, istakao je akademik.

Govoreći o događajima na Kosovu, Simović je pitao kako se može očekivati da vlast obavezuje Briselski sporazum, ako ih ne obavezuje ni Ustav zemlje kojom upravljaju.

“Vučić često govori jedno, a pritom vuče poteze kojima nam poručuje nešto sasvim drugo. Sreće se i slika sa američkim predsednikom, a istovremeno na proslavu Halijarda, akcije u kojoj su četnici tokom Drugog svetskog rata spasavali američke pilote, šalje socijalistu i julovca Vulina! Vulina, kome su SAD, zbog zloupotrebe položaja i trgovine oružjem i narkoticima, uvele sankcije”, naveo je Simović.

“Ne liči li vam to na ruganje Amerikancima? I ne samo Amerikancima! Vučić svoje partije igra i belim i crnim figurama. I nije čudo što se, igrajući i jednim i drugim, često preigra. Naravno, na našu štetu”, zaključio je Ljubomir Simović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x