Lovstvo u doba korone

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Verovatno niko od nas nije ni slutio da će nas početkom 2020. dočekati pošast kao što je korona virus. U roku od par dana ceo svet je stao. Mnogo je bilo neizvesnosti, ali sa ove tačke možemo reći da smo ipak uspeli da se izborimo sa mnoštvom nedaća koje su nas zadesile.

Desetak dana nakon objavljivanja vanrednog stanja Lovački savez Srbije, Lovački savez Jugoistočne Srbije, Lovački savez centralne Srbije i Lovački savez zapadne Srbije uplatili su više od pola miliona dinara na račun Ministarstva zdravlja za nabavku potrebne opreme. Njima su se pridružila i lovačka udruženja iz cele Srbije: LU „Niš“ Niš, LU „Golub“ Veliko Gradište, LU „Fazan“ Srednjevo“, LU „Beograd“ Beograd, LU „Varovnice“ Mladenovac, LU „Fazan“ Zvezdan“, LU“ Srndać“ Žitkovac, LU „Sokol“ Bosilegrad, LU „ Podgora“ Bojnik, LU „Deligrad“ Aleksinac, LU „Vojvoda Mišić“ Mionica, LU „Dobra Glava“ Pečenjevce, LU „Jelen“ Vladičin Han, LU „Lužnica“ Babušnica, i drugi koji. Svi zajedno uplatili smo oko 1.500.000 dinara, potvrđuju iz Lovačkog saveza Srbije.

Problem distribucije lovnih karata, koje su do ove godine zahtevale mnoštvo dokumentacije za njihovo izdavanje, bilo bi jako teško prevazići da nismo već početkom aprila počeli upotrebu aplikacije za onlajn izdavanje lovnih karata. Saradnici iz svi pokrajinskih i regionalnih saveza bili su uključeni u testiranje prvobitne verzije, a zatim i za uključivanje stručne službe korisnika lovišta u njen rad. Sada je ovo već ustanjen sistem, koji je mnogo olakšao i omogućio kontinuitet dobijanja lovnih karata čak i tokom perioda vanrednog stanja.

U periodu kada je uveden policijski čas i kada je zabrana kretanja važila za sve građane, naišli smo na problem kako sačuvati lovišta. Bilo je bitno da stručna služba neometano obavlja svoj posao, jer su lovci bili prinuđeni da sede kod kuće. Tada je dogovorom koji je postignut između predsednika LSS Bratislava Ćirkovića i Direkcije policije omogućeno da dozvole za kretanje dobiju i zaposleni u lovačkim udruženjima.

Vlada Republike Srbije je početkom aprila usvojila Uredbu o fiskalnim pogodnostima. Na inicijativu Lovačkog saveza Srbije kroz ovu uredbu su sagledana i lovačka udruženja. Korisnici lovišta ostvarili su pravo na isplatu minimalne zarade za prva tri meseca, i dva meseca po 18.000rsd po prijavljenom zaposlenom licu. U trenucima kada je lovni turizam bio ugašen i kada je veći deo sezone protekao bez turista, ovo je bila značajna pomoć korisnicima lovišta.

Lovstvo je nažalost pretrpelo velike gubitke, naročito korisnici lovišta koji imaju ponudu komercijalnog lova, turista je bilo znatno manje, naročito stranih. Nadamo se da se ovakva godina više neće ponavljati i da ćemo jači nastaviti ovu 2021. godinu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x