LSV: Ministarka da povuče tekst koji treba da se čita u školama povodom Dana zastave

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je ministarku za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dariju Kisić Tepavčević da povuče “nakaradnu preporuku” o tekstu koji treba da se pročita u osnovnim školama povodom “Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave”, 15. septembra, navodeći da takvom tekstu nije mesto u školama u multietničkoj Vojvodini.

“U ime svih građanki i građana Novog Sada kojima su na srcu sloboda, ravnopravnost, antifašizam, moderno i obrazovano društvo, tolerancija, suživot i međusobno uvažavanje, pozivamo ministarku da povuče nakaradnu preporuku i zaustavi dodatne podele u našem društvu. Deca moraju biti ravnopravna, sigurna i slobodna, bez obzira na svoju nacionalnu, versku ili zavičajnu pripadnost, jer su sva deca Novog Sada naša deca”, navela je LSV u saopštenju za javnost.

Ocenili su da tekst izgleda kao da je “ispao iz motivacionih pamfleta u Nemačkoj 1930-ih godina”, kao i da unosi “podele i nelagodu” među veliki broj roditelja, a decu u osnovnoj školi “indoktrinira principima krvi i otadžbine” umesto da ih približava principima tolerancije, promišljanja, nauke i jednakosti.

“Navodi poput ‘…srpska trobojka našim precima bila je veća i važnija i preča od života’, ‘Neka živi srpsko jedinstvo, naša sloboda i naša crveno-plavo-bela trobojka! Neka živi srpski narod gde god živeo’, ‘U smrt, samo ne stajte! Napred, u otadžbinu!’… neki su od delova ovog teksta koji treba da bude usađivan u glave naše dece koja bi, kada odrastu, makar po formalnom opredeljenju ove države, trebalo da budu ravnopravni građani Evrope i sveta, pacifisti, moderni, obrazovani ljudi puni tolerancije, razumevanja i uvažavanja drugih”, navodi se u saopštenju.

Optužili su ministarku Dariju Kisić Tepavčević da joj je važnije da deci za prioritete stavi “učenje o srpskim grobovima umesto o modernoj, razvijenoj, multikuturalnoj i evropskoj Srbiji”.

“Podsećamo na nesreće koje je ideja ekstremističkog nacionalnog jedinstva, upakovana u foliju Velike Srbije, a danas Srpskog sveta, donela na ovim prostorima u poslednjih 30 godina, jer je, vodeći se idejom ‘da su srpske zemlje gde su srpski grobovi’, naše društvo stiglo do manje zemlje a više grobova”, navodi se u saopštenju.

Dodali su da se “pravi patriotizam” ogleda u poštovanju zakona pred kojima su svi jednaki, plaćanju poreza i računa, učenju dece da su svi jednaki i da se ceni obrazovanje, uspeh i trud a ne poreklo.

“Stvaranju podela među decom nema mesta u antifašističkom Novom Sadu, multietničkoj Vojvodini i evropskoj Srbiji”, poručila je LSV.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x