LSV-VOJVOĐANI: Vučić, Brnabić i Dačić sramno ćute na čin postavljanja biste Mikloša Hortija u zgradi mađarskog parlamenta

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI pita predsednika republike Aleksandra Vučića, premijerku Anu Brnabić i ministra inostranih poslova Ivicu Dačića da li je uklonjena bista ratnog zločinca Mikloša Hortija, koja je pre godinu dana postavljana u zgradi mađarskog parlamenta.

LSV-VOJVOĐANI su u više navrata zahtevali reakciju državnih organa Srbije, jer je čin rehabilitacije ratnog zločinca Hortija sramotan i ponižavajuć.

Da podsetimo da su ozloglašene Hortijeve trupe odgovorne za smrt gotovo 20.000 ljudi na teritoriji Vojvodine. Već prilikom ulaska mađarske okupacione vojske u Bačku u aprilu 1941. godine ubijeno je oko 3.500 civila, zatim je usledila zloglasna Racija u kojoj je ubijeno blizu 4.000 civila, a stanovništvo je u celini bilo izloženo zatvaranju u logore, proterivanju, zlostavljanju i mučenju.

“Država Srbija je ćutala na naše zahteve, a mađarski premijer je umesto kritike iz Beograda, dobio najviši orden”, piše u saopštenju ove stranke uz ocenu da je takv ponašanje najviših državnih organa sramno.

LSV-VOJVOĐANI ponovo zahteva da se bista ratnog zločinca Hortija ukloni iz zgrade mađarskog parlamenta i da tako, najzad, prestane sramotno gaženje žrtava fašističkih zločina.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x