Maja Gojković: Romi su neraskidivi i vredan deo našeg društva

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Niske Vesti
Podelite vest

Ministarka kulture Maja Gojković poručila je na svečanoj Akademiji povodom Međunarodnog dana Roma da su Romi neraskidivi i izuzetno važan i vredan deo društva u Srbiji.

Gojković je rekla da je Romska zajednica Srbiju oduvek smatrala svojom otadžbinom podjednako kao i srpski narod, te da je važno da se ovo podneblje učini boljim mestom za život i Srba i Roma, kao i svih naroda i nacionalnih manjina koje žive u Srbiji, saopštilo je ministarstvo.

“Vekovima unazad Srbi i Romi na ovim prostorima delili su zajedničku sudbinu, često prožetu velikim stradanjima i tužnim događajima. Teški istorijski momenti dodatno su ojačali prijateljstvo dva naroda”, rekla je Gojković.

Ona je dodala da su se u složenim vremenima, u kojima su i brojčano mnogo veći narodi bili skloni da pokleknu i budu na pogrešnoj strani istorije, Romi i u vihoru Prvog svetskog rata masovno odazvali vojnom pozivu otadžbine.

“Dobra je prilika da pomenemo Ahmeta Ademovića, junaka iz Кumanovske bitke i Rustema Sejdića, trubača čuvenog Gvozdenog puka, odlikovanog od strane regenta Aleksandra Кarađorđevića i francuskog komandanta Franšea d’Eperea. U istoriji ratovanja njih dvojica ostaće upamćeni kao primeri velike hrabrosti i još više vojničke mudrosti”, navela je ministarka.

Gojković je rekla da, nastojeći da poboljša položaj Romkinja i Roma u svim društvenim sferama, poslednjih desetak godina Srbija ulaže velike napore za smanjenje jaza u oblastima obrazovanja, zdravlja i zapošljavanja.

Ona je čestitala predstojeći Međunarodni dan Roma 8. april članovima Udruženja Romag i svim Romima u Srbiji i svetu, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x