Maja Sever: Sigurnost novinara u Srbiji ozbiljno ugrožena zbog ponašanja političara

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Pixabay/Engin_Akyurt
Podelite vest

Novinari u Srbiji su meta napada i targetiranja koje pokreću političari, zbog čega nije ugrožena samo sloboda i pluralizam medija, nego i njihova sigurnost, ocenila je predsednica Evropske federacije novinara Maja Sever, izrazivši veliku zabrinutost da bi situacija mogla biti još gora.

Sever je za Dnevni evropski servis agencije Beta izjavila da u Srbiji targetiranja i kampanje protiv novinara pokreću političari koji bi zapravo trebalo da odgovornim ponašanjem pomognu da se novinarstvo i sloboda izražavanja zaštite, ali da oni “upravo suprotno počinju i podstiču napade na novinare”.

“Populizam u politici doneo je opasno podizanje tenzija u svim društvima, ali bojim se da su u Srbiji neke granice pređene i strahujem da posledice mogu biti samo još gore. Zapravo, ponekad kada gledam obraćanje, tvitove ili video poruke koje dele neki vaši političari iskreno se bojim za sigurnost koleginica i kolega”, kazala je Sever.

Ona je istakla da više nisu u pitanju samo sloboda medija i medijskog pluralizma, već ozbiljno ugrožavanje sigurnosti novinara.

Takvo ponašanje je, kako je dodala, već toliko uobičajeno da joj se ponekad čini da su mnogi novinari već prihvatili kao uobičajeni deo svog posla.

“Ali nije tako i ne sme tako biti. Napad, pretnje, vređanja nisu deo našeg posla, a i kao što je nama posao da postavljamo pitanja, političarima je posao da odgovaraju na ta pitanja, a ne da zaključavaju novinarima vrata kako ne bi bili u prilici postaviti pitanje”, rekla je Sever.

Evropska federacija novinara, čiji su članovi i novinarska udruženja i sindikati novinara iz Srbije, redovno i detaljno prati situaciju u medijima u Srbiji, a Sever navodi da je ponekad kolegama iz drugih zemalja teško objasniti u kakvim uslovima i pod kakvim pritiskom rade novinari u Srbiji.

“Moram reći da smo i više nego zabrinuti te pokušavamo pomoći i upozoriti na probleme koliko je u našoj moći”, rekla je predsednica tog udruženja.

Sever smatra da bi situacija mogla da se popravi u procesu evropskih integracija, navodeći da je situacija u hrvatskim medijima bila puno bolja nekoliko godina pre ulaska u Evropsku uniju, kada je kao kandidat za članstvo morala da ispuni broje uslove i pokaže da može biti deo evropske porodice.

“Nadam se da će i pred vaše političke autoritete evropske institucije postaviti zahteve koje kako kandidat morate da ispunite i da će to bar delom popraviti ovu lošu sliku”, kazala je Sever.

Za Srbiju će biti važan i Evropski zakon o slobodi medija (EMFA) koji priprema Brisel, upravo zato što je na putu integracije u EU.

Ideja tog zakona je, prema njenom mišljenju dobra, jer treba da osigura čvrst zakonski obavezujući okvir za bolju zaštitu slobodnog rada novinara, ali put do realizacije je jako dug.

Evropska federacija novinara je sa drugim međunarodnim novinarskim organizacijama predložila brojne amandamane kako bi taj zakon dao konkretne mehanizme za primenu te zaštite.

“Ali u igri su brojni intresi, na primer velikih izdavača koji nikako ne žele dodatnu regulaciju koja će važiti za sve zemlje EU. Tako je Savet EU u svojim stavovima, kojima su znatno razvodnili predlog EMFA, između ostalog predložio da se u slučaju nacionalne sigurnosti mogu špijunirati novinari”, navela je Sever.

Ona je dodala da se Evropska federacija novinara nada da će takvi predlozi biti odbačeni i da će Evropski parlament prihvatiti jak Evropski zakon o medijskim slobodama koji će garantovati konkretnu podršku i zaštitu novinarstva i novinara.

Tekst je objavljen u okviru Programa tranzicione saradnje Republike Češke.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x