Makiš: Gradjani blokirali put, Ćuta poziva na masovne proteste protiv štetnih projekata

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Dobrica Veselinovic
Podelite vest

Gradjani koji su se danas okupili na Makiškom polju, kako bi protestovali protiv radova za budući metro, blokirali su put, gde će ostati “neko vreme”, kako je predstavnik pokreta “Ekološki ustanak” Aleksandar Jovanović Ćuta saopštio kada ih je pozvao na takav potez.

“Želimo da pokažemo da se nećemo smiriti dok se ne zaustave svi štetni projekti koji ugrožavaju gradjane. Takvih mesta je stotine u Srbiji”, rekao je Jovanović i naglasio da se to rešava “masovnim protestom na ulici i izborima”.

On je istakao da u otporu ne sme biti podela, konstatujući da vidi i neke predstavnike stranaka na današnjem protestu.

“Ostaćemo ovde neko vrema i onda saopštiti koji su dalji koraci”, rekao je Ćuta.

Gradjani su se okupili kako bi se suprotstavili izgradnji metroa na Makiškom polju napominjući da to, kako su naglasili, ugrožava vodosnabdevanje Beograda.

Kod mesta gde su predvidjeni radovi prisutna je policija, uniformisana i u civilu.

Gradjane je na protest pozvao Pokret Ekološki ustanak, kako bi se suprotstavili izgradnji metroa na Makiškom polju napominjući da to, kako je naglašeno u pozivu, ugrožava vodosnabdevanje Beograda.

Lider Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović poručio je da će gradjani imati priliku da na izborima odluče da li će živeti dobro, ili će Srbija biti “deponija i zemlja jeftine radne snage”.

On je rekao da su igradnja metroa na Makiškom polju i projekat Rio Tinto “povezani jer ugrožavaju vodizvorišta”, navodeći da je na protestu kako bi branio pravo na pijaću vodu.

“Gradjani u velikom broju nisu u prilici da saznaju šta im se sprema. Neka vide kako žive ljudi u Zrenjaninu, gde moraju da svaki dan kupuju vodu za piće”, naglasio je Zelenović.

Predstavnik Pokreta Ne davimo Beograd Radomir Lazović ocenio je da će projekat na Makišu ostaviti trajnu štetu i uticati na budućnost gradjana Beograda.

“Početak izgradnje metroa ne služi da se reši problem saobraćajne gužve jer neće povezati najgušće naseljene delove grada”, dodao je.

Prema njegovim rečima, metro će ugroziti vodoizvorište Beograda, a i drugi nasip na Savskom vencu.

On je rekao da Ne davimo Beograd nastoji da se izbori za metro koji će služiti svim gradjanima a ne “spajati dve livade”.

Podsetimo, ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izrazio je danas zadovoljstvo zbog početka radova na Makiškom polju u okviru projekta izgradnje beogradskog metroa, najavivši da će prva linija biti završena 2028, a druga 2030. godine.

Mali je, gostujući na Televiziji Pink, ukazao na veliki značaj koji ovaj projekat ima za građane Beograda i Srbije, a posebno za stanovnike Mirijeva, koji će imati i prvu i drugu liniju.

Ministar je istakao da je to važno i za stanovnike Karaburme, Zvezdare, Palilule, Beograda na vodi, Čukarice i Banovog brda, uz napomenu da je to samo prva linija, koja će imati 21 stanicu.

Druga linija će povezivati Bežanijsku kosu, Novi Beograd, Zemun, preko Slavije do Mirijeva, rekao je on i dodao da će treća linija, koja je u planu, povezivati Voždovac sa Novim Beogradom, do Bežanijske kose.

On je naglasio da će u tim delovima grada porasti vrednost nekretnina za 40, 50 odsto, ocenivši da ovaj projekat nije samo razvojni, već se njime menja perspektiva glavnog grada.

Prema njegovim rečima, na tom projektu biće uposleno između 40 i 50 velikih kompanija, približno 500 malih i srednjih preduzeća i desetine hiljada radnika.

Mali je ponovio da su sredstva za izgradnju metroa obezbeđena i da je novac za pripremne radove predviđen u budžetu, napomenuvši da su javne finansije Srbije zdrave.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x