Mali: Danas uplata 30 evra na račune 1, 7 miliona građana

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Siniša Mali; Foto: YouTube screenshot
Podelite vest

Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je da će danas na račune 1.757.000 prijavljenih gradjana biti uplaćeno po 30 evra, u okviru trećeg paketa ekonomske pomoći, s ciljem smanjenja posledica pandemije korona virusa.

“Gradjani mogu očekivati i uplatu 20 evra u decembru, za šta prijavljeni za pomoć od 30+30 evra ne moraju ponovo da se prijavljuju”, rekao je Mali za TV Hepi i dodao da će prijave biti otvorene samo za one koji se nisu prijavili u maju, kao i za one koji su u medjuvremenu ispunili uslove za naknadnu prijavu.

Istakao je da “ekonomija egzaktna nauka, ali da su veoma važni i optimizam i raspoloženje ljudi, koji su prošle i ove godine videli koliko je naša država stabilna i jaka i da mogu da se na nju oslone”.

Direktna pomoć gradjanima, prema njegovim rečima, “budi optimizam, što znači da nema pada raspoloženja, podstiče se potrošnja, a doprinosi i performansama na poslu”.

On je rekao da je za tri paketa pomoći država ukupno izdvojila oko osam milijardi evra, što je skoro 18 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije.

Mali je rekao da će se danas saopštiti detalji o projektu izgradnje metroa u Beogradu, a da će pre toga biti potpisan ugovor sa kineskom kompanijom “Power China”.

“Krećemo u izgradnju na Makiškom polju, a ja ću tačno po datumima definisati faze. Do kraja 2028. imaćemo prvu liniju metroa u funkciji, a 2030. godine i drugu liniju. Spreman sam da odgovorim na svako pitanje teoretičara zavere”, rekao je Mali.

On je podsetio da će danas na sednici Vlade Srbije biti Nacrt zakona o budžetu za 2022. godinu, koji čine dva stuba, podizanje životnog standarda i veća kapitalna ulaganja.

Mali je rekao da će plate 2022. godine u javnom sektoru u proseku biti veće za 7,3 odsto, odnosno da će za većinu zaposlenih biti povećane sedam odsto, a za zaposlene u vojsci, zdravstvu i socijali osam odsto.

Penzije biti uvećane za 5,5 odsto, a budžetom je za penzionere predvidjena i pomoć od 20.000 dinara.

Budžetom za narednu godinu predvidjeno je, kako je rekao, i 486 milijardi dinara za kapitalne investicije, što čini 7,3 odsto BDP-a.

Mali je, komentarišući rast inflacije u Srbiji, rekao da je ubrzanje rasta cena u avgustu i septembru podstaknuto faktorima iz inostranstva. Naveo je i da je inflacija u proseku tri odsto.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x