Mali: EPS troši svoj novac za uvoz struje, politika deviznog kursa bez promene

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Siniša Mali Foto: Beta
Podelite vest

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas u Beogradu da za sada EPS svojim novcem plaća struju koju uvozi, ali da ako je potreban dodatni novac, država može da reaguje u bilo kom trenutku. Politika  deviznog kursa neće biti menjana, jer je to “najvažnije sidro u kontroli inflacije”, rekao je Mali novinarima.

Država za sada ne daje novac za uvoz električne energije jer EPS troši svoj novac koji je akumulirao iz tekućih prihoda u poslovanju, rekao je ministar finansija Srbije Siniša Mali.

“Ukoliko u bilo kom trenutku bude potreban dodatni novac za nabavku struje ili gasa i obrate nam se EPS i Srbijagas, država je spremna da pomogne”, kazao je Mali novinarima.

Podsetio je da je sada na računu države 316 milijardi dinara.

Negirao je da bi, ako energetska kriza potraje mesec dana, to moglo da utiče na stabilnost finansijskog sistema Srbije.

“Mi imamo dovoljno novca a javne finansije su nam potpuno stabilne i možemo da reagujemo u bilo kom trenutku”, rekao je Mali.

Istakao je da Srbija ima vlastitu proizvodnju električne energije i da ako bude potrebno za dodatnim uvozom, nema razloga za brigu.

“Interes države je da gradjani i privreda imaju struju, gas i grejanje”, rekao je Mali.

Mali je podsetio da je u novembru mesečna inflacija u Srbiji bila 0,9 odsto, a 7,5 odsto veća nego u istom mesecu prošle godine, od čega je 75 odsto usled rasta cena nergenata i hrane na šta monetrana politika ne može da utiče.

“Bazna infacija, u koju se ne računa poskupljenje energenata, hrane, cigareta i alkohola”, je u skladu sa očekivanjima u u novembru je iznosila tri odsto”, kazao je Mali.

Ministar je istakao da se država trudi da kroz povećanje plata u javnom sektoru, penzija i minimalne zarade, kao i kontrolom cena osnovnih namirnica i struje, održi nivo potrošnje da je inflacija “ne pojede”.

“Procena NBS je da će se krajem drugog kvartala iduće godine inflacija stabilizovati i vratiti u granice cilja”, rekao je Mali.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x