Mali: MMF pohvalio reforme Srbije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Vlada RS
Podelite vest

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je prva misija MMF u ovoj godini uspešno okončana nakon dve nedelje analize svih aspekata ekonomije i rezultata koje je Srbija postigla.

“Pozitivna je ocena i reformi i ekonomske politike koju vodimo a ekonomija Srbije je ocenjena kao otpornija na krizu od mnogih drugih”, rekao je Mali za RTS.

On je ponovio pozitivne pokazatelje ekonomije u odnosu na 2012. godinu, osvrnuo se na poplave, koje su bile u međuvremenu, na ekonomsku krizu i druga zbivanja i ponovio da je javni dug Srbije manji nego u brojnim evropskim zemljama.

I stopa zaposlenosti je, kako je rekao, mnogo veća nego 2012. godine, što je takođe pozitivno ocenjeno, kao i rekordan priliv direktnih investicija.

UPDATE 11.00

Naveo je da će Strategija razvoja Elektroprivrede Srbije (EPS) biti završena do kraja maja.

Mali je rekao da nema govora o privatizaciji EPS-a i da to preduzeće mora da bude “prava lokomotiva razvoja Srbije”. Ukazao je na to da je rat u Ukrajini pokazao sve manjkavosti energetskog sistema u Evropi.

“Prošle godine kad je krenuo sukob u Ukrajini videlo se koliko je bitan jak energetski sektor. Izlazimo sa projektom do kraja maja šta treba da uložimo u koji deo energetskog sektora”, rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, do 2030. godine 45 odsto proizvodnje EPS-a treba da bude iz obnovljivih izvora, a i strani investitori traže da kada kupuju struju ona bude iz obnovljivih izvora.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x