Mali: Očekivani privredni rast 3,5 odsto u 2024. a projektovana prosečna stopa inflacije 4,9 odsto

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Vlada RS
Podelite vest

Ministar finansija Siniša Mali ocenio je danas da je očekivani privredni rast u narednoj 2024. godini 3,5 odsto, dok je projektovana prosečna stopa inflacije 4,9 odsto.

On je u novogodišnjem intervjuu za list “Blic” naveo da je javni dug državnog sektora projektovan na 51,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Prema njegovim rečima, već od prvog dana nove godine građane očekuje povećanje penzija i plata, kao i povećanje minimalca.

“Budžetom je za 2024. godinu smo za kapitalne investicije opredelili 598,8 milijardi evra, odnosno 6,8 odsto BDP-a. Neki od projekata za koje je opredeljen budžet godinu su Ekspo izložba, koja će 2027. godine biti održana u Beogradu. Budžetom su izdvojena sredstva i za metro u Beogradu, kao i za auto-puteve i brze saobraćajnice širom Srbije”, rekao je Mali.

On je naveo da nije samo država bila pod pritiskom usled krize 2023. godine, već i građani i privreda.

“Upravo tu je i nastupila država da taj teret krize preuzme na sebe, bar deo, da isplati novčanu pomoć kategorijama kojima je to neophodno, ciljano i planirano”, rekao je Mali.

Upitan o uvođenju ekstra poreza ili sličnih mera u cilju suzbijanja krize, on je ocenio da dokle god rade preduzeća u Srbiji, ljudi zapošljavaju i plaćaju redovno poreze i doprinose, to neće biti potrebno.

Ministar finansija pomenuo je i olakšice za mlade. “Jedan od vidova podrške je konkurs Ministarstva privrede, koje raspisuje poziv za dodelu bespovratnih sredstava za podsticaje razvoja privredništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju i mlade. Propisima smo omogućili poreske olakšice za zaposlena lica ispod 40 godina. Tu je i program ‘Moja prva plata’, čiji je četvrti ciklus u toku”, naveo je Mali.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x