Mali: Optimista sam nakon sastanka sa agencijom ‘S&P’, očekujemo investicioni rejting

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: RTS Printscreen
Podelite vest

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas, nakon sasatanka sa predstavnicima rejting agencije “S&P” u Vašingronu, da je optimističan u vezi sa očekivanjima da će Srbije do kraja godine od ove agencije dobiti investicioni rejting.

“Kreditni rejting je kao krvna slika jednog organizma, a rejting agencija daje ocenu da li smo dovoljno zdravi da imamo investicioni rejting. Ako to uspemo da uradimo, a očekujemo njihov naredni izveštaj u oktobru ove godine, onda će to biti šlag na torti, nakon svih naših reformi i aktivnosti koje smo proteklih 12 godina već preduzimali”, kazao je Mali, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Mali je naveo da dobijanje investicionog rejtinga znači jeftinije izvore finansiranja, za građane i preduzeća, odnosno više investicija, novih radnih mestra i više novca u budžetu.

“Zbog toga je za naše javne finansije najveća i najvažnija borba je borba za investicioni rejting”, naglasio je Mali.

Podsetio je i da sutra ima sastanak sa još jednom od najvećih rejting agencija na svetu, agencijom “Moody’s”.

Iz Ministarstva finansija su podsetili da je agencija za ocenu kreditnog rejtinga “S&P” 5. aprila poboljšala Srbiji izglede za povećanje kreditnog rejtinga sa stabilnih na pozitivne, uz potvrdu ocene kreditnog rejtinga BB+, što je indikacija da bi Srbija u narednih godinu dana mogla prvi put da dostigne investicioni rejting od strane jedne od najvećih rejting agencija na svetu.

U izveštaju te agencije se ističe da je, uprkos krizi i svim izazovima iz spoljnog okruženja, Srbija uspela da sačuva stabilnost ekonomije i poverenje investitora, da ostvari visok nivo stranih direktnih investicija i da sačuva radna mesta.

Mali je naveo da je Međunarodni monetarni fond (MMF) napravio dobru analizu svetske ekonomije i ocenio kao ohrabrujuće što srpska ekonomija raste brže od evropske i svetske ekonomije.

Prema njegovim rečima, direktorka (MMF) Kristalina Georgijeva je, govoreći o rastućem nivou državnog duga u pojedinim zemljama, navela da Srbija nije među tim državama.

Ministar je kazao da je firektorka MMF istakla da je od 2019. godine ukupan svetski dug u odnosu na ukupan svetski BDP porastao sa 84 na 93 odsto.

“Dakle, javni dug u odnosu na BDP, kada je svet u pitanju, danas je na 93 odsto. Srpski javni dug u odnosu na BDP na današnji dan je 47,6 odsto”. rekao je Mali.

Ministar je razgovarao i sa potpredsednikom međunarodne finansijske institucije MIGA (Multilateral Investment Guarantee Agency), koja je deo Svetske banke, Junaidom Kamal Ahmadom, a čiji je glavni cilj podsticanje privatnih ulaganja u zemlje u razvoju kako bi se podstakao privredni rast, stvaranje radnih mesta i smanjilo siromaštvo.

MIGA pruža podršku različitim sektorima, uključujući infrastrukturu, energetiku, rudarstvo, industriju, bankarstvo i finansije.

Ministar je na kraju prvog dana radne posete Vašingtonu imao i sastanak sa delegacijom Libije i ministrom finansija te zemlje Kaled Al Mabruk Abdulahom, navedeno je u saopštenju.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x