Mali: Počela isplata 100 evra za mlade

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: RTS Printscreen
Podelite vest

Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je da je danas počela isplata 100 evra za mlade od 16 do 29 godina, koja će bit završena 3. juna. Za tu pomoć prijavilo se oko 1,1 milion mladih.

Mali je rekao da su u prvih pet meseci ove godine budžetski prihodi veći od planiranih, jer je naplata PDV-a veća za oko tri milijarde dinara.

“Planirali smo deficit budžeta, odnosno minus od 121 milijardu dinara, a imamo deficit od 71,9 milijardi. To je za 50 milijardi dinara, odnosno oko 450 miliona evra, bolji rezultat nego što smo očekivali u prvih pet meseci. Bez obzira na pomoć koja je uplaćivana građanima  povećanje subvencija za poljoprivrednike sa 4.000 na 8.000 dinara po hektaru, ali i bez obzira na to što smo u prvih pet meseci isplatili 260 milijardi dinara, preko dve milijarde evra starih dugova, što smo refinansirali ili isplatili nekih 70 odsto ukupnih dugovanja za ovu godinu, mogu reći da je rezultat dobar”, kazao je Mali.

On je rekao da je srpska ekonomija stabilna, bez obzira na izazove sa kojima se suočava.

Govoreći o energetskoj krizi istakao je da je od izuzetnog značaja razgovor koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

“Važno je da građani razumeju, uopšte nije u pitanju cena gasa i cena struje, već je najvažnije da li ćemo ih uopšte imati. Sa tim se izazovima trenutno suočavamo. Srbija će definitivno imati mnogostruko nižu cenu gasa nego ostale zemlje u Evropi, i mi sada radimo na finalizaciji dogovora sa Gaspromom”, rekao je Mali.

Dodao je da ostaje problem snabdevanja strujom ne samo u Srbiji, već i u regionu.

“Tu je i šesti paket sankcija Evropske unije, što otvara i problem snabdevanja naše rafinerije u Pančevu i celokupnog tržišta u našoj zemlji sirovom naftom. Uz to, problemi su i u prehrambenoj industriji. Ođednom je u celom svetu krenula nestašica brašna, šećera, ulja. Imate mnogo razvijenije zemlje od naše gde su rafovi prazni. Mi imamo dovoljno i brašna i dovoljno pšenice, kukuruza, šećera, ulja”, rekao je ministar.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x