Mali: Prijava mladih za 100 evra pomoći počinje 15. januara

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Vlada RS
Podelite vest

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da prijava za 100 evra pomoći mladima, od navršenih 16 do navršenih 29 godina počinje 15. januara ove godine i da će trajati do 30. januara.

“Prijava je ista kao što je bila i za 100 evra, potom za 30+30, a onda i za 20 evra koji su isplaćeni u decembru. Na portalu Uprave za trezor je potrebno uneti ime i prezime, jedinstveni matični broj, broj lične karte i da se izabere banka gde je otvoren račun, a ako ga nema, bira se ime banke gde ćemo mi otvoriti namenski račun”, naveo je Mali, gostujući na TV Pink, saopštilo je  Ministarstvo finansija.

Dodao je da će primaoci socijalne pomoći i lica na izdržavanju kaznenih sankcija ovu pomoć dobiti automatski.

Mali je podsetio da su prethodnih dana, u okviru rubrike “Pitajte ministra finansija” koju je pokrenuo na svom Instagram profilu, gradjani imali priliku da postavljaju pitanja u vezi sa isplatom 100 evra jednokratne pomoći mladima izmedju 16 i 29 godina.

“Bilo je dosta lepih komentara. Tako je jedan mladić naveo da će 100 evra iskoristiti da zaprosi devojku, dok će drugi mladić tu pomoć iskoristiti za plaćanje rate za letovanje. Ovim smo stvorili lepu atmosferu, a to smo i želeli da postignemo. To je prilika da pokažemo koliko je naša država jaka, stabilna”, naveo je Mali.

Podsetio je da je prošle godine ostvarena stopa privrednog rasta od 7,5 odsto, a to, uz rezultat iz 2020, pokazuje da Srbija, odmah iza Irske koja nije uporediva, ima najveću stopu rasta.

Srbija, kako je rekao, pobedjuje u ekonomiji i to “u doba najveće ekonomske krize ikada”, koja je izazvana pandemijom kovida-19.

“Javne finansije su nam stabilne, imamo novca, u ovom trenutku preko 200 milijardi dinara na računu. Želimo svima da pokažemo da smo stabilni, a da sa druge strane brinemo i da je država tu kada je najpotrebnije”, rekao je ministar.

Mali je podsetio da će 14. januara biti uplaćeno 10.000 dinara svim zdravstvenim radnicima u zemlji, “kao što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i obećao, a da će penzioneri uplatu od 20.000 dinara dobiti 10. februara”.

“Teške dve godine su iza nas, zato ovu počinjemo u lepom raspoloženju”, rekao je Mali.

On je podsetio i da su od 1. januara povećane penzije za 5,5 odsto, da je veća minimalna cena rada za 9,4 odsto i da sada iznosi 300 evra, kao i da su uvećane plate u javnom sektoru u proseku za 7,4 odsto.

Napomenuo je i da od 1. januara država isplaćuje 300.000 dinara za radjanje prvog deteta, kao i dodatnih 100.000 za drugo i treće dete, pored pomoći koja je i do sada isplaćivana.

Mali je dodao da  će država učestvovati i u kupovini prvog stana za mlade bračne parove.
 
Na pitanje kako komentariše to što je vlasnik Junajted grupe Dragan Šolak kupio fudbalski klub Sautempton, Mali je rekao da smatra da je “grdjanima Srbije sada mnogo jasnije čime se i Šolak i Dragan Djilas bave”.

“Moje pitanje za njih je odakle taj novac? Gde ga je Šolak zaradio? Kada dajete 100 miliona funti za klub koji nije jedan od vodećih, pa koliko vi zapravo novaca imate”, rekao je Mali.Dodao je da su “sada jasniji napadi Šolaka i njegovih medija kada je Telekom preuzeo prava za prenos Premijer lige”.

“Šolak i Djilas imaju neverovatan novac, ali onaj koji je opljačkan, jer setite se, SBB je svojevremeno bespravno polagao svoje kablove… Samo zamislite da je neko ko je povezan sa nama, kupio neki fudbalski klub, pa od toga bi napravili hajku nevidjenih razmera”, rekao je Mali.

Ocenio je da je reč o “tajkunskoj organizaciji” koja čini sve da bi se vratila na vlast u Srbiji i opravdala kupovinu Sautemptona i sav novac koji su uložili u kampanju protiv sadašnjih nosilaca vlasti.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x