Mali: Srbija u Mađarskoj obezbedila skladište za 500 miliona kubnih metra gasa za spokojnu zimu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Amir Hamzagić/MO
Podelite vest

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas u Budimpešti da je dogovoreno da Srbija u Mađarskoj skladišti 500 miliona kubnih metara gasa, što će omogućiti stabilnost snabdevanja zemlje tokom nastupajuće zime.

“To skladište krenućemo da punimo do kraja juna. Nama će biti na raspolaganju da povlačimo tri miliona kubnih metara gasa dnevno u oktobru, po šest miliona u novmbru, decembru, kao i po šest u januaru i februaru i tri miliona kubnih metara gasa u martu”, kazao je Mali nakon razgovora sa mađarskim ministrom spoljnih poslova i trgovine Peterom Sijartom.

Istakao je da građani Srbije po pitanju snabdevanja gasa za predstojeću zimsku sezonu mogu da budu spokojni.

“Tranzit gasa teče nesmetano iu Srbije ka Mađarskoj i obratno i mi ćemo se truditi datako ostane i u budućnosti”, rekao je Mali.

On je naveo da se Mađarska saglasila i da Srbija može da kupuje gas i od Mađarske, ali i iz drugih zemalja.

“Bili su razumni da nam daju obe mogućnosti i mi ćemo se u narednim danima opredeliti za jednu od njih”, kazao je Mali.

Ministar finansija Srbije je naveo da je sa svojim mađarskim kolegom razgovarao i o saradnji elektroprivreda dve zemlje.

“Postoji niz projekazta koje smo identifikovali, od ulaganja u obnovljive izvore energije, zajedničkog nastupa pri nabavci struje na međunarodnom tržištu”, kazao je Mali.

Prema njegovim rečima, Mađarska i Srbija su shvatile da zajedno mogu da budu jače i sposobnije da dobiju bolju cenu energenata, kao i da obezbede sigurno snabdevanje tim energentima.

“Dodatno smo dogovorili investicije u sisteme za prenos elektrišne energije i izgradnju interkonektora između Mađarske i Srbije da bi višak struje, koji se proizvodi u obe države, mogao da se prenosi bez problema iz jedne zemlju u drugu”, reko je Mali.

Dodao je da neredne nedelje očekuje sastanak predstavnika Elektroprivrede Srbije (EPS) i Mađarske elektroprivrede (MVM) u Beogradu, kako bi se razradili detalji o saradnji. Podsetio je i da je Mađarska postala treći spoljnotrgovinski partner Srbije iza Nemačke i Kine, te da je težnja da se ova “nikada bolju saradnju” nastavi na pravi način. Mali je zahvalio Mađarskoj u ime građana i Vlade Srbije na podršci koju daje po svim važnim političkim i ekonomskim pitanjima.

Sijarto: Mađarska ustupa Srbiji deo kapaciteta za skladištenje gasa, vrlo brzo ćemo potpisati ugovor

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto saopštio je danas u Budimpešti, nakon sastanka sa ministrom finansija Sinišom Malim da će njegova zemlja pružiti Srbiji mogućnost da koristi deo njenih kapacitet za skladištenje gasa.

“Mi imamo više od šest milijardi kubnih metara kapaciteta za skladištenje prirodnog gasa i jedan deo toga ćemo prepustiti Srbiji, radi obezbeđivanja dovoljne količine gasa za zimski period… Ja sam uveren da ćemo vrlo brzo potpisati sporazume na osnovu današnjih pregovora”, rekao je Sijarto.

On je naveo da je bezbednost snabdevanja energijom “praktično pitanje”, a ne “ideološka fraza”, i da su Mađarska i Srbija zbog toga napravile dogovor. “Garantujemo jedno drugom tranzitne linije za transport energenata”, rekao je Sijarto.

Sijarto je rekao da su se Srbija i Mađarska dogovorile oko povezivanja mreže za snabdevanje električnom energijom i da će taj projekat zahtevati šest do osam godina. “Ali to na duge staze za obe zemlje otvara mogućnost da se na polju električne energije obezbeđuju i razmenjuju još veći kapaciteti”, izjavio je.

U vezi sa ratom u Ukrajini i mogućim embargom u EU na uvoz ruske nafte, Sijarto je rekao da Mađarska neće za embargo sve dok to dovodi u opasnost snabdevanje Mađarske naftom i da ove nedelje ne očekuje dogovor u vezi s tim.

“EU treba da pruži rešenje za taj naš problem i posle tog rešenja možemo da govorimo i razgovaramo o eventualnim sankcijama. Mislim da ove nedelje ne možemo da očekujemo da se donese takva odluka u EU, u Briselu, i zbog toga smo rekli da o tome ne govorimo ni iduće nedelje na susretima Evropskog saveta”, naveo je Sijarto.

On je dodao da zatvaranje tranzitnih linija, bilo da se radi o tranzitu gasa ili o tranzitu nafte, ugrožava jedinstvo i bezbednost Evrope, i da će zato Srbija i Mađarska jedna drugoj obezbediti nesmetan tranzit energenata.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x