Mali: Svim penzionerima danas isplata po 20.000 dinara

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: SV
Podelite vest

Svim penzionerima u Srbiji, kojih ima oko 1,65 miliona, danas će biti uplaćeno po 20.000 dinara jednokratne pomoći države, za šta je izdvojeno više od 33 milijarde dinara, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

On je pojasnio da će novac biti isplaćen preko PIO fonda te da je ovo peta jednokratna pomoć isključivo penzionerima u poslednje četiri godine koliko traje kriza u svetu započeta pandemijom korona virusa 2020, a nastavljena ratom u Ukrajini, energetskom krizom i sukobima u Gazi, saopštilo je Ministarstvo finansija.

“Do sada smo penzionerima isplatili oko 650 evra pomoći u pet jednokratnih davanja i kroz jednokratne pomoći koje su stizale svim kategorijama građana. Paralelno sa tim smo u roku od dve godine prosečnu penziju podigli za 56,1 odsto”, rekao je Mali.

Podsetio je i da će od 1. januara naredne godine penzije biti uvećane za dodatnih 14,8 odsto.

Prosečna penzija u 2022. godini je, kako je rekao, iznosila 267,6 evra, a dodao je da se u ovoj godini očekuje da dostigne 326 evra, odnosno u januaru 2024. godine 390 evra.

Mali je naveo i da je za penzionere obezbeđeni popusti pri plaćanju roba i usluga preko projekta “Penzionerska kartica” za koji se do sada prijavilo oko 1.059.000 korisnika.

“Do 29. novembra se više od 750 firmi, kompanija, preduzetnika, javnih preduzeća i ustanova uključilo u projekat ‘Penzionerske kartice’, a među njima su i sve značajne kompanije koje imaju mrežu po celoj Srbiji, sa vrlo stimulativnim popustima”, naveo je ministar finansija.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x