Mali virtuoz na violini – Sa 9 godina svira Tominu “Danku”

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Privatna arhiva
Podelite vest

Najbolji primer da se upornost i trud uvek isplate jeste mala violinistkinja Danka Veljković iz Aleksinca koja ovaj instrument svira od najranijeg detinjstva, a na mnogim takmičenjima osvajala je čak zlatne medalje. Violinu svira od svoje četvrte godine i do danas nije odustala. Ime je dobila po čuvenoj Tominoj  pesmi “Danka”, a iako nema ni deset godina, uspela je da savršeno izvede ovu melodiju na svom instrumentu.

Kako su se uspesi samo nizali, na tradicionalnoj manifestaciji u Tominom rodnom Aleksincu, zasvirala je “Danku” na violini i priredila pravi muzički praznik .

Foto: Privatna arhiva

Centar za kulturu i umetnost Aleksinac organizuje, svakog 20. novembra manifestaciju pod nazivom „Sećanje na Tomu Zdravkovića“.

 

Ponudu da učestvuje na festivalu je kaže prihvatila sa velikim oduševljenjem i radošću.  Violinu svira od svoje četvrte godine, skoro već pet godina.

“Te neke prve korake možemo da nazovemo druženjem sa njenom nastavnicom. Družile su se na vrlo lep način, više su jele čokolade i sladolede nego što su svirale. To je ono što je Danku još više privuklo, a to je bio i način na koji je profesorka uspela da joj približi instrument i sviranje”, kazala je Dankina mama, Nevena Veljković.

Da je rođena sa ogromnim talentom i da je apsolutni sluhista, to se bukvalno osetilo, navodi Nevena, još kao vrlo mala savršeno je reprodukovala tonove i pesmice. Budući da je starija Dankina sestra afirmisani pijanista, može se reći da potiče iz muzičke porodice i da joj je sestrin primer bio “vetar u leđa”.

 “Ona se tako rodila, svima je to bilo jasno da je muzika njeno nadahnuće”, priča Dankina mama.

Pored njenog ogromnog talenta i truda, zanimljivo je što je uspela da spoji različite žanrove, spoj narodne muzike na “klasični” način. U domu Veljkovića klasična muzika nije jedini pravac, već se svi podjednako slušaju i na taj način uspevaju da uživaju u čarima koje muzika pruža.

Ime je dobila po čuvenoj pesmi “Danka” iz 1971. godine, legendarnog pevača narodne muzike, Tome Zdravkovića.

“U našoj kući nije zastupljena samo klasična muzika kao jedini pravac, već su svi žanrovi jako prisutni u našem domu i poštuju se podjednako, sluša se sve. Nema nečega što bi ostalo po strani ili će se favorizovati. Volim da im dočaram lepotu muzike koja god i kakva bila. Želim da ih ubedim dok su još mali da muzika nije nešto što oni trenutno rade , već da svaki žanr ima svoju lepotu i svoju priču kako je nastao i odakle je potekla”.

Pesma Danka je njen poklon.

“Verovatno je nju ta melodija, koja je jako lepa i specifična oduvek nosila i onda je došao moment da se ta melodija odsvira na festivalu”.

Mnogo nagrada u njenoj dosadašnjoj karijeri, njen portfolio je već poprilično ispunjen, a podsetimo, nema ni deset godina.

Mala Danka; Foto: Privatna arhiva

Sviranje joj predstavlja uživanje, a ne obavezu, a verujemo da će se o ovom malom virtouzu i njenom talentu, u budućnosti tek govoriti.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x