Maloletnici u Srbiji neće moći da kupuju elektronske cigarete

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine Srbije objavilo je da počinje rad na izradi izmena Zakona o zaštiti potrošača, a odnosiće se na zabranu prodaje elektronskih cigareta i drugih proizvoda sa ili bez nikotina maloletnicima.

Istraživanje koje je Udruženje Roditelj sprovelo širom Srbije u periodu od 5. do 20. septembra prošle godine pokazalo je da je najveći broj ispitanika saglasan da su elektronske cigarete lako dostupne maloletnicima, da mogu da ih nabave u lokalnim marketima i kioscima i to bez provere starosti kupca, objavljeno je na sajtu Danasa.

Gotovo 83,3 odsto dece tvrdi, kako se navodi na sajtu Udruženja, da „do elektronskih cigareta dolaze lako“ i da ih „prilikom kupovine ne pitaju koliko imaju godina“.

„Samo 16,7 odsto kaže da se ovi proizvodi ne prodaju maloletnim licima. Većina roditelja je kazalo da zna da maloletnici lako mogu da kupe ove proizvode (70 odsto), dok preostalih 30 odsto njih nema saznanje o tome“, ističe se u tekstu.

Istraživanje je pokazalo i da čak 78 odsto roditelja tvrdi da njihova deca ne koristi elektronske cigarete. Sa druge strane, kada su pitani da li prijatelji od njihove dece „vejpuju“, odnosno koriste elektronske cigarete sa aramatičnim uljem, 46 odsto roditelja je to potvrdilo.

Anketa je pokazala i da najveći broj tinejdžera koji konzumiraju “vape”, to kupuje posle škole, a značajno manji procenat odgovora glasi “na odmoru” i “vikendom, u slobodno vreme”.

Više od 81,3 odsto ispitanika ankete zna šta je vejp, dok 18,8 odsto njih je čulo, ali ne zna šta je. Veći deo ispitanika, njih 62,5 odsto se izjasnilo da ne koristi elektronske cigarete, dok su 37,5 odsto njihovi konzumenti.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x