Manastir Đurđevi stupovi – postoji skoro 850 godina (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija vesti/O.P.
Podelite vest

Đurđevi stupovi su manastir Srpske pravoslavne crkve posvećen Svetom Đorđu. Nalazi se na brdu iznad Novog Pazara, u Starom Rasu i jedan od najstarijih srpskih manastira.

Manastir je podigao veliki župan Stefan Nemanja u prvim godinama posle stupanja na presto velikog župana (izgradnja je završena 1171. godine), a oslikan oko 1175. godine.

Ktitorski natpis Stefana Nemanje u Đurđevim Stupovima iz 1170/1171. godine i jedan od retkih spomenika toga doba koji je datiran, a predstavlja važno svedočanstvo o počecima srpske pismenosti.

Manastir je uvršten u Svetsku kulturnu baštinu i pod zaštitom je UNESKO-a.

Manastir je podigao veliki župan Stefan Nemanja u prvim godinama posle stupanja na presto velikog župana.

Po pisanju biografa Stefana Nemanje, njegovog sina Stefana Prvovenčanog, manastir je nastao tako što se Nemanja, dok je bio zatvoren u jednoj pećini, zavetovao da će izgraditi manastir posvećen Svetom Đorđu.

Iguman manastira Svetog Đorđa je imao istaknuto mesto u životu crkve a sam manastir je spadao u kraljevske manastire u trinaestom veku. Manastir je izgrađen na krunskim posedima dinastije Nemanjića i raspolagao je znatnim vlastelinstvom.

Drugi ktitor manastira bio je kralj Dragutin koji je dogradio manastirsku crkvu i oslikao njenu pripratu. On je iz Srema, gde je živeo, prenet u manastir Svetog Đorđa i tu sahranjen 1316. godine.

Manastir Đurđevi stupovi je opusteo 1689. godine, nakon Austro-turskog rata, kada je poslednjih 16 monaha koji su činili bratstvo napustili manastir i pred Turcima pobegli na sever. Tokom naredna dva veka Đurđevi stupovi su postali ruševina koju su ratovi još više razarali.

U drugoj polovini dvadesetog veka počeli su radovi na istraživanju i obnovi manastira. Arheološki i restauratorski radovi vođeni su između 1960. i 1982. godine u okviru velikog projekta vezanog za Stari Ras i Sopoćane, koji su skupa od 1979. godine uvršteni u Uneskovu listu svetske kulturne i prirodne baštine.

Manastir postoji preko 845 godina, a od toga je 300 godina u ruševinama i 40 godina se obnavlja.

Danas je manastir velikim delom obnovljen, a ovde žive 4 monaha i 2 iskušenika.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x