U OVAJ MANASTIR DOLAZI SAMO PUTNIК NAMERNIК, ONAJ КOGA BOG POZOVE U POSETU MANASTIRU DUBRAVA

Manastir DUBRAVA u netaknutoj prirodi (video)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Đorđe Bojanić
Podelite vest

Manastir Dubrava se nalazi na južnim obroncima planine Zlatibor, 30 kilometara od turističkog centra (prema Torniku). Put nije lak… na 21 kilometru prestaje asfaltni put i odatle je potrebno oko 45min kolima do manastira, peške oko 3č u jednom pravcu… poljski krivudavi put (tucanik) sa predivnim krajolicima (poljski put je dug oko 9 km). Zadnjih dva kilometara nizbrdo u ponor put je asfaltiran.

Manastir Dubrava nalazi se na jednom od meandara reke Uvac, na uzvišenju koje je sa tri strane okruženo kanjonom reke i sa koga se pruža predivan pogled na netaknutu prirodu i sami tok reke.

Izgrađen je u srednjem veku. Za otkrivanje ovog srednjovekovnog manastira najzaslužniji je jeromonah Danilo, koji dok je službovao u Manastiru Uvac, više od dve godine proveo lutajući po zlatiborskim padinama u potrazi za ruševinama svetinje koja mu se nekoliko godina pre dolaska u Uvac počela ukazivati tokom molitvi.

U proleće 2001. godine je pronašao prve tragove svetinje i pune tri godine je boravio u obližnjoj pastirskoj kolibi ili pešačio iz Uvca gde je i dalje službovao, kako bi radio na otkrivanju manastira.

Tokom iskopavanja ruševina, na mestu gde se u pravoslavnim svetkovinama nalazio oltar, na dubini od 80 cm, meštanin Mitar Đurović, je pronašao skrivnicu sa više od 260 dobro očuvanih mletačkih zlatnika iz 17. i 18. veka.

Meštani su poklanjali zemlju na kojoj je pronađena svetinja, probijen je i izgrađen put (nasip, tucanik) do manastira. Od novca koji je dobijen za zlatnike počinje obnova prvobitne stare bogomolje posvećene Svetom velikomučeniku Pantelejmonu (mala manastirska crkva), a kasnije i izgradnja veće crkve posvećene Svetom Vasiliju Ostroškom. Кasnije su izgrađeni i manastirski konaci za smeštaj sestrinstva (danas je ovaj manastir ženski manastir), gostoprimnica, ekonomski objekti i druge građevine neophodne za život u manastiru.

Temelj prvobitne crkve, foto: Đorđe Bojanić
  • Monahinje su vrlo ljubazne i obavezno će vas ponuditi kafom, čajem, ratlukom i kolačima.
  • Obavezno probajte i vodu sa izvora koja se nalazi na manje od stotinak metara od manastira, voda kao da je slatka, pitka sa posebnom aromom, koja mene po ukusu podseća na žalfiju.
Izvor sa vodom sa pogledom na kanjon Uvca, foto: Đorđe Bojanić

Delom korišćena literatura http://www.zlatibor.org.rs/
Fotografije, video, Đorđe Bojanić
Priredio, Đorđe Bojanić, glavni urednik sajta Srpska istorija

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x