Mandić (CEPRIS): RIK ustavne promene prikazao u potpuno pozitivnom svetlu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: rik.parlament.gov.rs
Podelite vest

Amandmani u pismu Republičke izborne komisije (RIK), koje je građanima Srbije trebalo da objasni ustavne promene u oblasti pravosuđa o kojima će odlučivati na referendumu u januaru, prikazani su “u potpuno pozitivnom svetlu”, ocenila je danas Sofija Mandić iz Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS).

“Ne postoji ta rečenica ‘glasajte za’, ali čini mi se da su izvučeni elementi koji se interpretiraju na način da je sve to jako pozitivno, što takođe RIK sebi ne bi smeo da dopusti. On bi trebalo da ima odnos potpune neutralnosti. Oni su ovim na neki način pokazali da naginju na jednu stranu”, rekla je Mandić za list Nova.

Istakla je da tim pismom nisu poštovane odredbe novog Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, gde prema njenim rečima, piše da RIK mora građanima da dostavi akt o kome se odlučuje, sa argumentima za i protiv odgovora na referendumsko pitanje.

“Ovde nismo dobili akt. Dobili smo na neki način interpretaciju, koja ne bi bila suvišna da je uz nju došao i akt. Zaista ljudi imaju pravo da vide taj dokument o kome se izjašnjavaju u celosti”, naglasila je Mandić.

Ocenila je i da je sve rađeno na brzinu, jer je rok za obaveštavanje građana istekao 20. decembra.

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x