MANIVAL: Srbija unapredila borbu protiv pranja novca, ostaju manji nedostaci

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Ilustracija, Srbija Vesti
Podelite vest

Srbija je unapredila mere za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma i pokazala značajan napredak u nivou usaglašenosti sa standardima Operativne grupe za finansijske akcije (FATF), pokazao je novi izveštaj tela Saveta Evrope MANIVAL (MONEYVAL) objavljen danas.

MANIVAL se bavi procenom usaglašenosti nacionalnih sistema za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma država članica Saveta Evrope sa medjunarodnim standardima.

Navodi se da su pozitivni koraci koje su načinile vlasti za rezultat imale da Srbija iz kategorije “delimično uskladjene” zemlje predje u “u velikoj meri uskladjene”, u četiri oblasti koje se odnose na delatnost nefinansijskih preduzeća i profesija, kao i medjunarodnu saradnju.

Medjutim, u oblasti novih tehnologija, gde su uvedeni novi medjunarodni zahtevi za virtuelnu imovinu, rejting Srbije je spušten.

Fokus novog izveštaja o Srbiji bile su obaveze advokata i notara u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, uslovi za ulazak na tržište za računovodje i agente za nekretnine, medjunarodna saradnja finansijskih supervizora.

MANIVAL je procenjivao niz zakonodavnih, regulatornih i institucionalnih mera Srbije u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma ali zbog proceduralnih ograničenja nije ocenio stepen u kome se one stvarno i primenjuju.

Medju pozitivnim pomacima MANIVAL navodi proširenje obima subjekata koji imaju obavezu da sprovode “dubinsko ispitivanje” klijenata na notare i advokate, kao i izmenu regulative za kazina, sve u cilju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Navodi se i da je Srbija preduzela neophodne mere u oblasti licenciranja računovodja i agenata za nekretnine a kako bi se sprečili kriminalci i sa njima povezana lica da se profesionalno akredituju i da imaju značajan ili kontrolni interes ili funkciju u upravi takvih preduzeća.

U oblasti medjunarodne saradnje, finansijski supervizori su sada “jasno ojačani” da saradjuju sa stranim partnerima, ocenjuje se u izveštaju.

Dalje se navodi da je MANIVAL registrovao značajan napredak u sprovodjenju novih zahteva za virtuelnu imovinu, ali da ima i strateških nedostataka, pa je Srbija u toj oblasti pala u kategoriju “delimično usaglašene” iz kategorije “u velikoj meri usaglašena”.

“Sve u svemu, Srbija je uspela da ispuni opšta očekivanja MANIVAL da otkloni većinu, ako ne sve, nedostatke tehničke uskladjenosti u roku od pet godina od usvajanja izveštaja o uzajamnoj evaluciji”, ocenjeno je u naknadnom izveštaju tela Saveta Evropa.

Srbija se u potpunosti usaglasila sa pet od 40 preporuka FATF a manji nedostaci su ostali u sprovodjenju 34 preporuke, gde je zemlja “u velikoj meri uskladjena”.

Jedna preporuka, o novoj tehnologiji, ostala je “delimično usaglašena” i Srbija nema nijednu ocenu “nije usaglašena”.

Srbija će za dve godine izvestiti MANIVAL o daljem napretku u sprovodjenju mera za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x