Manojlović (DS): Vlast sa medijskog tržišta tera kablovskog operatera nad čijim radom nema kontrolu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: privatna arhiva
Podelite vest

Potpredsednica Demokratske stranke (DS) Tatjana Manojlović izjavila je danas da ta stranka zahteva da, kako je navela, “Vlada Srbije pred ostavkom”, hitno iz procedure povuče Zakon o elektronskim medijima “zbog podmetanja dva stava u član 122. ponuđenog zakonskog teksta.

“Reč je o dva stava koja je poput kukavičjih jaja umetnula aktuelna vlast sa očiglednom namerom da destimulativnim uslovima sa medijskog tržišta otera kablovskog operatera nad čijim radom nema kontrolu. Mimo znanja članova Radne grupe koji su radili na izmenama medijskih zakona, kabinet Ane Brnabić je preko noći u Zakon o elektronskim medijima dodao dva stava koji idu na štetu kablovskih operatora, a u korist emitera sa nacionalnom frekvencijom”, rekla je Manojlović.

Manojlović, koja je i članica Odbora Skupštine Srbije za kulturu i informisanje, je ocenila da bi vlast na taj način “eliminisala preostale nezavisne elektronske medije i doslovno čitavu zemlju ostavila u potpunom medijskom mraku”.

“Prema de fakto krivotvorenom tekstu predloženog zakona, operatori će biti dužni da numerišu kanale onako kako je propisano zakonom, uz obavezu da na prva tri mesta idu programi javnog servisa (RTS1, 2 i 3), a potom televizije sa nacionalnom frekvencijom – Pink, Hepi, B92 i Prva. Sporno je i umetnuto rešenje po kojem će, ako operatori ne postignu dogovor o ceni reemitovanja sa navedenim televizijama, tu cenu odrediti Regulatorno telo za elektronske medije (REM)”, rekla je Manojlović.

Ona je kazala da “šta radi i pod čijom je kontrolom REM, svima je dobro poznato, pa se sa sigurnošću unapred može reći i kakav će biti stav tog regulatornog tela”.

“DS poziva i ostale opozicione političke organizacije, strukovna udruženja i čitavu demokratsku javnost na zajedničku akciju kako bi sprečili vladajući režim da uoči izbora na brzinu nameće antidemokratske i dugoročno veoma štetne zakonske propise. U otporu novim skupštinskim prevarama režima potrebno je razmotriti i koristiti sva raspoloživa sredstva, uključujući tu i blokadu parlamenta, pa čak i bojkot samih izbora”, zaključila je Manojlović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x