Mart – mesec Frankofonije uz izložbe, predavanja, takmičenja, književne razgovore, filmove i plesne nastupe

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Francuski institut Srbija
Podelite vest

Mart – mesec Frankofonije i ove godine biće obeležen brojnim događanjima koje organizuju kulturne i obrazovne ustanove i udruženja, u saradnji sa frankofonim ambasadama i predstavništvima u Srbiji.

Izložbe, predavanja, takmičenja, književni razgovori i debate, filmovi i plesni nastupi,biće i ove godine na programu Meseca frankofonije.

Biće priređeni osvrti na nezaboravna dela francuskih velikana – pisaca Molijera i Alen-Rob Grijea,  glumca Iva Montana, ili lingviste Marsela Kurtijadea, specijaliste za romski jezik

Posvećenost mladima, položaju žena  i pitanjima rodne ravnopravnosti, kojima Međunarodna organizacija frankofonije pridaje posebnu pažnju, biće u fokusu i ove godine; uživo ili onlajn gostovaće tri frankofone književnice –  Belgijanke Kristin Avanten i Natali Sovronek i Francuskinja Kamij Lorans.

Srpska reperka Sajsi Em Si proglasiće najbolja rep ostvarenja na konkursu Rep na francuskom. Frankofoni diktat i ove godine okupiće ljubitelje francuskog pravopisa.

Svake godine u Srbiji, stotine pevača-amatera između trinaest i dvadeset osam godina okuša svoju sreću na Takmičenju za frankofonu pesmu. Od samog početka održavanja ove manifestacije 2004. godine, učestvovalo je više od 1000 mladih koji uče francuski jezik. Oni nastupaju sa jednom pesmom na francuskom jeziku, pred žirijem sačinjenim od profesionalaca iz sveta muzike i francuskog jezika. Finale će biti organizovano u Nišu, u subotu 26. marta 2022. godine

  • Prva nagrada za seniore: Tablet ipad 8
  • Prva nagrada za juniore: Airpods

Na programu su i druga takmičenja iz najrazličitijih oblasti koja nas vode u svet frankofonije. Frankofone ambasade organizovaće posete za učenike…

Srbija je 2018. godine dobila  status pridružene članice Međunarodne organizacije frankofonije. Brojnost i posvećenost učesnika i organizatora Meseca Frankofonije dokaz su opredeljenosti Srbije za napredovanje na putu ka dobijanju statusa punopravne članice ove organizacije, koja među svojim članicama potkrepljuje promovisanje francuskog jezika, a ujedno i višejezičnost i kulturnu raznovrsnost, zalaganje za mir, demokratiju i ljudska prava, podršku u oblasti obrazovanja i istraživanja i razvoj saradnje u skladu sa održivim razvojem. 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x