Marton (LSV): U Vojvodini se gase škole i mediji na jezicima nacionalnih manjina

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: LSV
Podelite vest

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Aleksandar Marton izjavio je danas, povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, da se u Vojvodini gase škole i mediji na jezicima nacionalnih manjina, zbog nacionalističke politike.

“Vojvođanska višejezičnost je bogatstvo koje je na udaru nacionalističke politike, koja je od devedesetih godina afirmisala politiku u kojoj se kao neprijateljsko vidi sve što je drugačije i sve što je različito”, naveo je Marton u saopštenju za javnost.

Dodao je da se u medijima kojima su osnivači nacionalni saveti manjina “guši politički pluralizam i sprečava bilo kakva alternativa”, prema njegovim rečima to se odnosi pre svega na medije na mađarskom jeziku.

Marton je kazao da je, sa šest službenih jezika, Skupština Vojvodine, posle Evropskog parlamenta, najvišejezičnije predstavničko telo u Evropi.

“Bez očuvanja višejezičnog bogatstva, nema ni vojvođanske autonomije. Pravo na obrazovanje i informisanje, kao i službena upotreba jezika i pisma, moraju biti maksimalno zaštićeni. Često su ova prava samo zapisana i ostaju mrtvo slovo na papiru”, kazao je Marton.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x