Matić: Briga o mentalnom zdravlju važna u vreme IT tehnologija

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Vlada RS
Podelite vest

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je, povodom obeležavanja Svetskog dana mentalnog zdravlja, 10. oktobra, da je briga o tom zdravlju jedno od najvažnijih pitanja današnjice, pogotovo u vreme digitalnog doba i zastupljenosti informacionih i komunikacionih tehnologija među decom i mladima.

“Prekomerno provođenje vremena na internetu ili u igranju igrica može imati negativan uticaj na mentalno zdravlje dece i mladih. Vrlo je važno insistirati na preventivnim, edukativnim intervencijama pre nego što se problemi pojave, ali je isto tako važno obezbediti snažnu podršku deci, mladima i svima koji o njima brinu kada nastanu problemi”, rekla je danas Matić, a saopštilo to ministarstvo.

Matić je dodala da je Svetski dan mentalnog zdravlja prilika da se podseti da je mentalno zdravlje jedno od osnovnih ljudskih prava i prioritetan društveni cilj, deo dobrobiti i održivog razvoja svake zajednice i društva.

Istraživanje sprovedeno u okviru programa Nova pismenost, koji partnerski sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Propulsion pokazuju da 93 odsto dece u Srbiji uzrasta do 10 do 18 godina ima lični mobilni telefon, da svako drugo dete u Srbiji koristi internet više od tri sata dnevno (47 odsto), dok je više od polovine mladih doživelo neprijatnosti na internetu.

“Postoji velika odgovornost roditelja, staratelja i nastavnika koji treba da usmere decu, pokažu im kako da ispravno koriste digitalne tehnologije i time doprinesu očuvanju njihovog mentalnog zdravlja”, rekla je Matić.

Ona je pozvala roditelje, staratelje, prosvetne radnike, kao i sve zainteresovane građane, da se jave Nacionalnom kontakt-centru za bezbednost dece na internetu u slučajevima kada je u pitanju prekomerna upotreba interneta ili zavisnost od video-igara, kao i konzumiranje neprikladnih sadržaja za određene uzraste, koji mogu da utiču na mentalno zdravlje dece ili na bilo koji drugi način ugrožavaju njihovu bezbednost.

Građani mogu da pozovu broj 19833 ili izlože slučaj putem platforme pametnoibezbedno.gov.rs. Roditeljima i starateljima je takođe dostupan i Priručnik medijske pismenosti za roditelje, kreiran u okviru programa Nova pismenost, koji uz praktične savete pomaže usmeravanju dece da kvalitetno i odgovorno koriste tehnologiju, dolaze do informacija i razumevanje sveta oko sebe odgovorno i bezbedno.

Tema ovogodišnjeg Svetskog dana mentalnog zdravlja je “Učinimo mentalno zdravlje i blagostanje za sve globalnim prioritetom” (Makementalhealth&well-beingforall a globalpriority).

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x