Matić: Digitalni zeleni sertifikati za EU od danas na eUpravi, uskoro i aplikacija za telefone

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: Beta
Podelite vest

Digitalni zeleni sertifikati kompatibilni sa Evropskom unijom od danas će biti dostupni na sajtu eUprave, rekla je ministarka za trgovinu, turizam i telekomunikacije Tatjana Matić.

“Tokom nedelje biće omogućena i mobilna aplikacija što znači da će gradjani moći da (digitalni zeleni sertifikat) preuzmu preko mobilnog telefona, a od sledećeg ponedeljka, na šalterima Pošte će biti moguće podići sertifikat kompatabilan sa EU”, rekla je Matić za Večernje novosti.

Prema njenim rečima, sa tim sertifikatima moći će da se udje u ugostiteljske objekte, bioskope, restorane i prodavnice širom Evrope, dok će stari digitalni sertifikati ostati u upotrebi u Srbiji i izdavaće se i dalje.

Istakla je i da priznavanje vakcina zavisi od svake zemlje članice EU ponaosob i dodala da se u Madjarsku trenutno može ući bez potvrde o vakcinaciji, u Grčku iako ste vakcinisani ruskom ili kineskom vakcinom, dok su za neke zemlje potrebne vakcine koje su ili priznate od Svetske zdravstvene organizacije, ili od Evropske agencije za lekove.

Odlukom Evropske komisije digitalni zeleni sertifikat Srbije od danas je podudaran sa digitalnim kovid sertifikatom EU.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x