Matićeva: Mokra Gora rame uz rame sa švajcarskim selima, ne zaostaju ni Gostilje, ni Tršić

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: RTS video printscreen
Podelite vest

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić navodi za RTS da je Svetska turistička organizacija prepoznala Mokru Goru kao izuzetan primer ruralne destinacije sa velikim potencijalom za unapređenje seoskog turizma.

Generalna skupština Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija proglasila je turističko naselje Mokra Gora za jedno od najboljih turističkih sela na svetu. Izabrana je među više od 170 prijavljenih sela iz 75 zemalja sveta, što je jasna demonstracija njenih izuzetnih vrednosti.

Srbija je imala tri kandidata – Mokru Goru, Tršić i Gostilje koje je visoko ocenjeno na toj listi.

Tatjana Matić je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a navela da je Svetska turistička organizacija, dodeljujući tu nagradu, prepoznala Mokru Goru kao izuzetan primer ruralne destinacije sa velikim potencijalom za unapređenje seoskog turizma.

“Nagrada je značajna pre svega kao vid jednog prepoznavanja vrednosti i kvaliteta koja naša seoska domaćinstva i naša sela imaju, i jako smo ponosni što su se naša sela, pogotovo Mokra Gora koja je među pobednicima, našla rame uz rame sa selima iz Švajcarske, Austrije, Španije koja su takođe nagrađena. To su destinacije koje su poznate kao izuzetne turističke destinacije, i u tom smislu ako smo mi u kategoriji sada sa njima prepoznati pre svega govori da seoski turizam ima sjajnu budućnost u Republici Srbiji”, navodi Matićeva.

Ocenjuje da je Svetska turistička organizacija prepoznala Mokru Goru kao izuzetan primer ruralne destinacije sa ogromnim potencijalom za unapređenje seoskog turizma – da je to turističko selo koje neguje kulturu i čuva tradiciju, slavi raznolikost, pruža mogućnosti za razvoj održivog turizma i čuva biodiverzitet.

“Ono što je Mokru Goru izdvojilo od ostalih je činjenica da je ovo selo koje neguje kulturu, čuva tradiciju, čuva biodiverzitet što je jako značajno, i jedan vid ekološkog turizma koji je praktično u narednom periodu dominantan u svim predviđanjima i analizama Svetske turističke organizacije”, navodi gošća Jutarnjeg dnevnika.

Objašnjava da je ova nagrada izuzetno značajna kako za Mokru Goru tako i za Gostilje i Tršić.

“Pogotovo za Gostilje koje je ušlo u najuži krug i možda već sledeće godine i to selo možda bude proglašeno kao jedno od najboljih”, navodi ministarka i ocenjuje da nagrada za sva naša seoska domaćinstva predtavlja pre svega veliki podstrek.

Navodi da su upravo mesta poput Mokre Gore, ali i neka manja mesta, kao i eko turizam, privukla veliki broj domaćih turista tokom ove dve godine pandemije.

“Povećan broj turista kada je Srbija stavljena na Zelenu listu”

Govoreći o broju turista navodi da je ova godina bolja u odnosu na prethodnu.

“Ova godina je bila mnogo bolja nego prethodna, mada ni ova nije počela sjajno. Mi smo zaključno sa septembrom imali devizni priliv od turizma koji je bio milijardu i sto pedeset miliona evra u našoj najboljoj turističkoj sezoni 2019. imali smo milijardu i četiristo miliona evra. Dakle, razlika nije tako velika sa obzirom na to koliko su se okolnosti promenile od 2019. do 2021. Imali smo oko 2,5 miliona dolazaka turista, naravno u većini su to domaći turisti i 10 miliona noćenja u Srbiji, to su zaista ohrabrujući podaci imajući u vidu uslove, okolnosti u kojima smo živeli i radili ove godine”, navodi Matićeva.

Izuzetno je bilo značajno, dodaje gošća Jutarnjeg dnevnika, posebno za strane turiste kada smo stavljeni na Zelenu listu Evropske unije.

“Mi smo praktično od juna do septembra imali skok dolazaka stranih turista 73 odsto, zahvaljujući tome što smo bili bezbedna destinacija i to je između ostalog važno i za kraj sezone”, ocenjuje Matićeva.

Govoreći o novogodišnjim aranžmanima navodi da je prema informacijama koje ima sve rasprodato.

Navodi da mere koje su na snazi treba da se poštuju kako bi nastavio da pada broj obolelih, ali da je važan i broj vakcinisanih.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x