Mediji: Ukrajinci se na Košarama borili na srpskoj strani

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

(BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE)
Podelite vest

Šestorica dobrovoljaca iz Ukrajine borili su se u redovima Vojske Jugoslavije 1999. godine u borbama na karauli Košare a među nesuđenim dobrovoljcima iz te zemlje bio je i prvi komandant bataljona “Azov” Andrej Bilecki, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.

Kako navodi taj portal, Bilecki je 1999. godine odlučio da se prijavi u dobrovoljce sa “grupom idealista” za rat na Kosovu ali “su Srbi odustali” dok je procedura za njihov prijem bila u toku.

“Jedan od komandanta VJ na Košarama Ljubinko Djurković u prvom svedočenju u javnosti 2014. godine o sada već čuvenoj bici izjavio je da su u okviru internacionalnog odreda dobrovoljaca bilo i boraca iz ‘zapadnog dela Ukrajine’. Učesnici borbi navode da je tada šest Ukrajinaca bilo u redovima VJ na prvoj liniji fronta na Prokletijama. Niko ih nije povezivao sa bilo kakvom političkom organizacijom i pokazali su se kao dobri borci”, navodi se.

Portal navodi da je na Kosovu najviše dobrovoljaca bilo iz Rusije, dok su Ukrajinci bili u takozvanom Internacionalnom odredu koji je činilo tridesetak boraca iz više evropskih zemalja – Velike Britanije, Švedske, Finske i Francuske.

“Tada student istorije i član desničarske organizacije Andrej Bilecki, odlučio je da sa ‘grupom idealista ode na Kosovo, jer mu je to izgledao kao rat hrišćanske zemlje protiv islamskog faktora’. Međutim, kako je Bilecki posvedočio u jednom intervjuu, kada su on i i njegovi prijatelji prikupili sve papire i odneli ih u ambasadu SRJ ‘Srbi su odustali’, navodi se.

Posle bombardovanja ukrajinski vojnici bili su u sastavu poljskog kontigenta i pod komandom Vojske SAD.

Ukrajinski kontigent bio je u KFOR-u od leta 1999. do sredine ove godine.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x