Mediji: Zastava oružje prošle godine imala 4,7 miliona evra gubitaka

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: pixabay.com
Podelite vest

Kragujevačka Zastava oružje AD je prošle godine imala ukupan gubitak od 554,1 miliona dinara (oko 4,7 miliona evra), a glavni izazov te fabrike vojne industrije je bilo konstantno povećavanje cena materijala i energenata, prenose mediji.

Kako se navodi u Godišnjem izveštaju, u koji je imao uvid portal Balkanska bezbednosna mreža, reč je o ukupnom negativnom rezultatu od 554.132.000 dinara. Gubitak iz poslovanja iznosio je nešto manje od 390 miliona dinara, dok je finansijski gubitak bio oko 216,5 miliona dinara.

U istom periodu prosečna neto plata svih stalno zaposlenih bila je nešto više od 72.600 dinara što je značajno više u odnosu na isti period 2021. godine, kada su zaposleni u toj fabrici prosečno prihodovali po oko 64.000 dinara neto.

“Što se tiče strukture poslovanja, tabela realizacije prodaje pokazuje da je plasman proizvoda na domaće tržište bio znatno niži od planiranog. Plan je predviđao da se na domaće tržište plasira roba u vrednosti od 937 miliona dinara, ali je realizovano nešto više od 251 milion, odnosno oko 27 odsto. I pored toga, realizacija prodaje na domaćem tržištu u 2022. godini bila je za nekih 20 odsto veća u odnosu na godinu dana pre toga”, piše u tekstu.

S druge strane, plan plasmana naoružanja i vojne opreme na inostrano tržište je premašen, pa je procenat izvršenog čak 110 odsto. To znači da je Zastava oružje na inostrano tržište izvezla robu u vrednosti od oko 3,7 milijardi dinara.

Kako se navodi u izveštaju, tu fabriku vojne industrije i dalje opterećuju ogromni porezi i doprinosi za obavezno socijalno osiguranje prema Republičkoj upravi javnih prihoda. Reč je o neplaćenim poreskim obavezama za period od 2011. do 2014. godine koje su u medjuvremenu reprogramirane u dogovoru sa Vladom Srbije i otplaćuju se redovno, ali i dalje otežavaju poslovanje fabrike.

Pored troškova i zaostalih obaveza, Društvo Zastava oružje imalo je poslednjeg dana 2022. godine i znatna potraživanja od kupaca u zemlji i inostranstvu na osnovu isporučene robe i dospelih avansa i rezervacija u ukupnom iznosu od 106,5 miliona dinara.

Kao ključni problemi u poslovanju Zastava oružja navode se visok nivo obaveza koja su predmet konverzije, jer oni oprećuju bilanse i preko poslovnih indikatora se negativno održavaju na finansijske pokazatelje, što dalje stvara negativnu sliku kod eksternih korisnika finansijskih izveštaja.

Fabriku takođe opterećuje stalni rast cene čelika na tržištu, zatim cene energenata i ostalog repromaterijala. Takođe, problem predstavlja i otežana nabavka sirovina na tržištu.

U izveštaju se konstatuju i problemi sa imovinskim odnosima na matičnoj lokaciji, problemi transfera deviznih priliva, nestabilnost tržišta, stalna potreba za investiranjem u opremu i povećanje proizvodnih kapaciteta i problemi sa strateškim dobavljačima.

Kao posebno negativan trend pominje se prolongiranje roka dobijanja izvoznih dozvola, što posredno odlaže realizaciju i priliv finansijskih sredstava i ugrožava tekuću likvidnost. Ti procesi utiču i na to da kompanija ne može da prikazuje prihode od prodaje u bilansima pa ima negativan finansijski rezultat.

Fabrika Zastava oružje kao otežavajuće okolnosti identifikuje i nedostatak stručnog kadra i svetsku krizu zbog rata u Ukrajini.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x