Mehanizacija stigla u Dadince, meštani se suprotstavljaju (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

I pored protesta koji je juče održan ispred Opštine Vlasotince, investitor “Water Green Energy” izveo je jutros mašine na lokaciju za koju ima dozvole za izgradnju mini hidro-elektrane “Besko” u selu Dadince. Po rečima ekološkog aktiviste Petra Ilića, meštani pružaju otpor, a u toku dana očekuje se i dolazak narodnih poslanika Aleksandra Jovanović Ćute i Jelene Milošević.

Protest ispred Opštine Vlasotince okupio je ekološke aktiviste, građane I narodne poslanike. Jednoglasno su se suprotstavili izgradnji treće mini hidro-elektrane  na Rupskoj reci za koju je dozvole investitoru “Water Green Energy”  izdala opštinska vlast. Poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta, zatražio je od predstavnika lokalne vlasti hitno proglašavanje moratorijuma na ovom projektu, a poslanica Jelena Milošević uputila je zahtev ministarki Dubravki Đedović da preispita sve izdate dozvole za elektranu “Besko”.

Vrata opštine bila su zaključana, a moglo se videti i pojačano obezbeđenje, medijima je bio zabranjen ulaz. Razgovoru sa predsednikom opštine Vlasotince, Bratislavom Petrovićem, mogao je da prisustvuje samo poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta. U protestu ispred opštine bila je i poslanica iz Niša, rođena u Leskovcu, odrasla na jednoj od reka ovog kraja.

Iz opštine, nakon sastanka medijima je prosleđeno kratko saopštenje. Pre dva dana članovi Opštinskog veća dobili su zadatak da izvrše nadzor nad Odeljenjem koje je dalo dozvole i potvrdilo prijavu početka radova na mini hidro-elektrani u Dadincu. Oni bi trebalo nakon provere da podnesu pisani izveštaj veću, a rok nije preciziran.

Ekološki aktivisti upozorili su da bi se izgradnjom  elektrane “Besko” na Rupskoj reci, uz postojće dve, vodozahvat i ribnjak, zauzelo 76 odsto vodotoka reke, čime se ugrožava celokupni biodiverzitet jedne od tri najčistije reke u Srbiji. Dozvole je investitoru Opština Vlasotince izdala bez studije o uticaju na životnu sredinu i bez javne rasprave.

Od jutros je mehanizacija investitora “Water Green Energy” došla na lokaciju u selu Dadince u Opšti Vlasotince, a po rečima ekološkog aktiviste, Petra Ilića, meštani su pružili otpor.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x