Menjaju se strujomeri – Isključenja struja daljinski prvo u Čačku, Nišu i Kraljevu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printscreen Youtube kanal RTS
Podelite vest

Čačak, Niš i Kraljevo prvi će imati pametna brojila. Svakodnevno će se pratiti potrošnja struje u 205.000 domaćinstava, a elektrodistributivne jedinice moći će da smanje gubitke na mreži.

Saša Stefanović, direktor Poslovnog sistema „Elektrodistribucije Srbije“ rekao je za RTS da će sa novim brojilima greške biti svedene na minimum, kao i da će moći preventivno da deluju i spreče neovlašćenu potrošnju. Pored toga, obavljaće i daljinsko upravljanje potrošnjom i po potrebi isključivati merna mesta.

Ističe da će, pored toga, potrošači imati i uvid u svoju potrošnju – moći će da znaju kakav je kvalitet isporučene električne energije i moći će da utiču na svoju potrošnju time što će znati koliko u nekom trenutku troše.

„Dakle, greške će biti smanjene na minimum ili ih, nadamo se, neće ni biti. Sve ono što je čovek mogao da pogreši prilikom očitavanja ili prilikom unošenja podataka – te greške i reklamacije biće eliminisane. Imaćemo jedan kvalitetniji i brže izdat račun“, poručuje Stefanović.

Stefanović naglašava da će novim projektom svi potrošači imati jednovremeno, pravovremeno, brzo i efikasno očitavanje električne energije, kao i da će kompletni podaci automatski stizati u softver za obradu podataka i izdavanje računa.

Stefanović je ukazao da smo na početku tog procesa, kao i da je u ovom trenutku jedino potpisan ugovor o kreditu za softver i druge potrebne uređaje.

Dodaje da su stvoreni preduslovi za pripremu tehničke dokumentacije i za raspisivanje javne nabavke, pre svega za izbor konsultanta, a zatim i za izbor isporučioca opreme.

„Ovaj proces u skladu sa procedurama teče u narednih šest do devet meseci. Nadamo se da ćemo otprilike u ovo vreme sledeće godine imati komercijalni ugovor i da ćemo krenuti sa ugradnjom brojila“, dodaje Stefanović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x