Meštani sela Dadince protestuju u Vlasotincu protiv izgradnje mini-hidroelektrane

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Protest Vlasotince, decembar 2022. Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Meštani Dadinca najavili su da će danas, u ponedeljak 16. januara u 12 sati  ispred zgrade Opštine Vlasotince održati novi protest zbog izgradnje derivacione mini-hidroelektrane “Besko” na Rupskoj reci.

Protest je najavljen za danas u 12 sati, a meštani su pozvali “čitavu Srbiju” da ih podrži.

Meštani sela Dadinca su na barikadama u svom selu, dan i noć, od 15. decembra, kako bi odbranili Rupsku reku od izgradnje još jedne, treće mini-hidroelektrane.

Ekološki aktivisti iz opštine Vlasotince zatražili su početkom godine na sastanku sa predsednikom Opštine, Bratislavom Petrovićem, izbacivanje derivacionih mini-hidroelektrana iz Prostornog plana Vlasotinca.

Po Prostornom planu na teritoriji Vlasotinca je u planu izgradnja čak 13 derivacionih mini-hidroelektrana, a do sada je izgrađeno pet.

Meštani sela Dadince su odbili su da potpišu sporazum koji im je ponuđen pre dva dana na sastanku s lokalnim funkcionerima, a potom je predsednik Opštine Vlasotince saopštio je da će zbog “interesa pojedinaca za političkom ili ličnom medijskom promocijom”, građani Dadinca morati “i dalje da provode hladne dane i noći na otvorenom”.

Petar Ilić iz  neformalne grupe “Bitke za Vlasinu” na ovu izjavu predsednika Opštine rekao je da  se radi  “o klasičnoj zameni teza po oprobanom receptu SNS-a”.

On je istakao da je Petrović još  pre dve godine znao za ovaj problem na Rupskoj reci, a ništa nije učinio iz svoje nadležnosti.

Privatni investitor “Water Green Energy” je ranije već izgradio dve mini-hidroelektrane na Rupskoj reci, a namerava da počne i izgradnju treće.

Jedan od članova neformalne grupe “Bitka za Vlasinu” Saša Mladenović rekao je da oni traže da se napravi “neki sporazum” kako bi bili sigurni da investitor neće ponovo doći “u četiri izjutra i uništi im živote”.

Iz te neformalne grupe predlažu predsedniku Opštine Vlasotince da nađe način da se “sporazume” sa investitorom i da “lično on” bude garant da se investitor obavezuje da neće opet da uđe na spornu lokaciju.

Uz postojeće hidro-tehničke objekte i dodatno MHE “Besko”, čak 76 odsto vodotoka Rupske reke bilo bi opterećeno, što bi izazvalo ekološku katastrofu, upozorili su aktivisti.

Foto: Rupska reka
Srbija Vesti

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x