Mićović: Cene goriva nerealno niske, mogu da dovedu do nestašice

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube K1 Televizija video printscreen
Podelite vest

Cene goriva na tržištu su nerealno niske i kao takve se ne mogu održavati u dužem periodu jer su u direktnoj korelaciji sa snabdevenošću tržišta, zbog čega bi moglo da dodje do nestašice, ocenio je danas Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

“To je u teoriji ekonomije poznato. Da je taj nerealni nivo cena trajao mesec – dva, bilo bi izdrživljivo. Sada, posle ovoliko vremena, postoji realna opasnost da, ako se nešto ne promeni, da takve cene utiču i na snabdevenost”, rekao je Mićović za N1.

Istakao je da Srbija, ali i druge zemlje sveta moraju da redukuju svoju potrošnju goriva i naglasio da se to ne dešava ni u jednoj zemlji.

“Potrošnja u Srbiji je veća za 17 procenata nego u 2021, a cene koje sada plaćamo su nikad više. Moramo nešto da promenimo u razmišljanju i ponašanju, tim pre što i ove cene nisu realne i ne omogućavaju dugoročno – redovno snabdevanje tržišta”, kazao je on.

Mićović je podsetio da već pet meseci sve države odredjuje maksimalne cene goriva i istakao da to “dosta dugo traje”, kao i da te cene “ne prenose na pravi način udar koji sve zemlje trpe, ne samo Srbija”.

“One su niže nego što bi realno trebalo da budu u ovom trenutku. U našem pravilniku, kao i u svim aktima kojima se regulišu cene, ne figuriše cena nafte nego cena referentnog dizela i referentnog benzina na tržištu Mediterana i te cene su neverovatno turbulentne i visoke, kakve nikada nisu bile do sada i trenutno se to odražava i na cene derivata nafte”, rekao je Mićović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x