Mihajlović: Grčić kao građanin može da govori šta hoće, kao bivši direktor mora da položi račune

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/MRE SRBIJE/ZORAN PETROVIC/EV)/ Srbija Vesti
Podelite vest

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas da bivši v.d. direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Milorad Grčić kao gradjanin može da govori šta god hoće, ali da kao direktor mora da položi račune. Ona se u gostovanju na TV Hepi osvrnula na Grčićevu ostavku u kojoj je bilo niz optužbi na njen račun.

Tačno se, kako je Mihajlović rekla na TV Hepi, zna šta je čiji posao, “nije Zorana zapalila bager, Grčić je pokušavao da svoju odgovornost prebaci na druge i normalno je da prema nekom ko je protiv nestručniosti i nerada ima otpora”.

Dodala je da joj je drago “da imamo novog direktora” koji će uspostaviti stabilan visokoprofitabilan elektroenergetski sistem”. Ocenila je da će trebati nekoliko godina da se stabilizuje sistem u rudarskom basenu “Kolubara”.

Grčić je juče dao neopozivu ostavku i u pismu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić optužio ministarku Mihajlović da će, ako ostane na toj funkciji, odvesti elektroenergetski sistem u propast.

Mihajlović je rekla da su havarije u EPS-u, a šest ih je bilo od 11. decembra, posledica neznanja, javašluka, nagomilavanja problema i njihovog nerešavanja.

“Ovo je cena za godine nerada u EPS-u. Do 11. decembra se uvozilo oko četiri odsto potrebne električne energije, a od tada od 10 do 30 odsto, zavisno od toga šta se dešava u elektroenergetskom sistemu koji još nije pouzdan”, rekla je Mihajlović.

Dodala je da EPS 30 godina nije izgradio nijedan novi elektroenergetski objekat, da nije obnavljana mehanizacija, pa ima bagera koji su iz 1968. godine, za koje više nema delova, da nisu otvarana nova polja uglja.

Istakla je da ni Elektrodistribucija Srbija (EDS) nije investirala u mrežu, a da su i investicije u Elektromreži Srbije (EMS) bile usporene.

Mihajlović je rekla da su i EPS i EMS i EDS, koji su pre nekoliko dana tražili izmenu Zakona o obnovljivim izvorima energije, učestvovali u izradi tih zakona i da je u njega uneto ono što su predložili.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x