Mihajlović: Dogovor o snabdevanju gasom veliki rezultat za energetsku bezbednost Srbije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: Vlada Srbije
Podelite vest

 Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, izjavila je da je dogovor koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić postigao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o snabdevanju gasom veliki rezultat za bezbednost Srbije i za privredni rast, saopštio je danas njen kabinet.

“Odlično je da imamo sporazum, jer to znači mirnu zimu i ujedno razvoj privrede koji nije moguć bez stabilnosti u gasnom sektoru, s obzirom na to da nam je industrija u velikoj meri gasifikovana”, rekla je Mihajlović.

Dodala je da je “dobra i cena, kao i period od tri godine, koliko je rekao predsednik da će važiti novi ugovor”.

Mihajlović je rekla da će Srbija dobiti 2,2 milijarde kubnih metara gasa po ceni od oko 400 dolara, što će zavisiti od cene nafte.

“Ostaju pregovori sa Gaspromom o dodatnim količinama, ali je svakako najniža cena od mnogih zemalja u Evropi, pojedine države u našem okruženju već imaju problema. Srbija ima dobru mogućnost, zahvaljujući dobrim odnosima dva predsednika”, rekla je Mihajlović, gostujući na TV Hepi.

Diverzifikacija dobavljača, prema njenim rečima, jedini je put za stabilnost energetskog sistema u narednim decenijama zbog čega Srbija radi na tome da obezbedi različite dobavljače gasa.

“Putujem u Azerbejdžan, to je zemlja sa kojom imamo odlične odnose i to je dobra osnova da razgovaramo i o unapređenju saradnje u energetici. Kada budemo završili interkonekciju sa Bugarskom naredne godine, dobićemo mogućnost nabavke gasa i iz Azerbejdžana, kao i sa LNG terminala u Grčkoj”, rekla je Mihajlović.

Istakla je da je neophodno i regionalno povezivanje sa Rumunijom, BiH, Hrvatskom, Severnom Makedonijom i da se iskoriste svi mogući izvori i dobavljače gasa.

“Pokazalo se i sada, tokom krize da nije dobro da se zavisi samo od jednog izvora, koja god to država bila. Nažalost, ni Evropa nije razmišljala o tome u prethodnim godinama, iako je odavno poznato da Rusija politiku vodi preko energenata”, rekla je Mihajlović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x