Važno je i kako ćemo proceniti potrošnju u narednih 10 godina jer se naša privreda razvija, a hoćemo i gasne elektrane

Mihajlović: Država obezbedila dovoljno energije i energenata

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: Ministarstvo rudarstva i energetike
Podelite vest

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, rekla je u intervjuu za “Juronjuz” da će Srbija imati dovoljno električne, toplotne energije i gasa za predstojeću zimsku sezonu i da će cene energije i energenata za domaćinstva ostati nepromenjene.Ministarka je ukazala da je energetska bezbednost pitanje nacionalne bezbednosti države i da je ključno za razvoj privrede, saopšteno je iz njenog kabineta.

“Pitanje energetske bezbednosti je pitanje svih pitanja, nema razvoja, nema privrede, ne postoji industrija bez toga i to je svima jasno. Energetska bezbednost je pitanje nacionalne bezbednosti. Imaćemo i dovoljno električne energija i gasa, ali je pitanje cene neizvesno, posebno u budućem periodu, jer će se energetske krize dešavati i u narednim godinama”, rekla je Mihajlović.

Ona je rekla da Srbija očekuje dugoročni ugovor o nabavci gasa, nada se desetogodišnjim ugovorom o čemu će razgovarati predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Vučić putuje u Rusiju na sastanak sa Putniom 24. novembra.

Po njenim rečima razgovori neće biti jednostavni obzirom na to kako se kreću cene gasa ali je izrazila uverenje da Srbija može da “očekuje povoljnije cene u odnosu na sve druge zemlje. ”

“Važno je i kako ćemo proceniti potrošnju u narednih 10 godina jer se naša privreda razvija, a hoćemo i gasne elektrane, što će biti tranziciono gorivo, jer treba polako da izlazimo iz termo elektrana i moramo da budemo jako precizni u tome koliko nam gasa treba”, rekla je Mihajlović.

Ona je rekla da javna preduzeća koja se bave proizvodnjom i distribucijom energije i energenata moraju da budu efikasnija i da bolje planiraju.

Rekla je da su energetska tranzicija i borba protiv klimatskih promena pitanje razvoja i da u ovom trenutku niko ne sme da pravi greške.

“Bitno je da imamo i imaćemo dovoljno energije, ali moramo da planiramo i kako ćemo izlaziti iz uglja, u kojoj ćemo meri koristiti OIE, kako da budemo u zelenoj agendi. Кada govorimo o gasu, i Srbijagas je trebalo bolje da planira i da već u junu razmišlja o nabavci dodatnih količina”, rekla je ona.

Potpredsednica Vlade je rekla da je Srbiji potrebno još jedno podzemno skladište gasa pored skladišta u Banatskom Dvoru i novi kapaciteti, pre svega u elektroenergetskom sektoru.

Rekla je da mora da se ima jasan plan gde će se ulagati u narednih 10 i 15 godina kako bi zemlja imala dovoljno energije.

“Imajući u vidu naše potencijale, mislim da nema potrebe da u budućnosti uvozimo niti jedan kilovat-čas struje”, rekla je Mihajlović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x