Mihajlović: Gasovod Niš-Dimitrovgrad i novo podzemno skladište gasa za sigurno snabdevanje

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: B.Lj.
Podelite vest

Ministarka rudarstva i energetike Srbije, Zorana Mihajlović, izjavila je danas da se snabdevanje Srbije gasom preko Bugarske odvija uobičajeno i da je država pripremila plan ukoliko dotok gasa iz tog pravca bude onemogućen zbog rata u Ukrajini.

Ona je tokom posete Nišu navela da će završetkom radova na gasnom interkonektoru Niš-Dimitrovgrad Srbija dodatno unaprediti stabilnost snabdevanja.

“Što se tiče snabdevanja gasom preko Balkanskog toka, sve je uobičajeno, nema nikakvih naznaka da će se to promeniti, jer se to ne tiče samo Srbije, već i drugih zemalja koje gas dobijaju iz ovog pravca.

Ukoliko ipak dodje do problema, jer nažalost živimo u neizvesnom vremenu, i tako će biti sve dok traje rat koji što pre treba da prestane, imamo nekoliko opcija. Jedna je da gas uzimamo iz Madjarske, druga je naše skladište u Banatskom Dvoru, gde imamo i naše rezerve, a tu su i rezerve Gasproma. Treća mogućnost jeste supstitucija, kao što smo radili 2009. godine”, rekla je ona.

Novo podzemno skladište gasa

Istakla je značaj završetka radova na gasnoj interkonekciji Srbija-Bugarska i izgradnju novog podzemnog skladišta gasa.

“Očekujemo ozbiljnije radove u narednih sedam dana na gasovodu Niš-Dimitrovgrad, svakako sve treba da bude gotovo u septembru naredne godine, što će nam otvoriti mogućnost da dobijemo gas i iz drugog pravca i izvora. Novim podzemnim skladištem gasa ćemo dodatno osigurati bezbednost u gasnom sektoru. Od toga nam zavise privreda i industrija koje troše 80 odsto od ukupne potrošnje gasa u Srbiji”, rekla je Mihajlović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x