Mihajlović: Isporuke gasa redovne, država spremna da reaguje u svim okolnostima

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Ministarstvo rudarstva/Zoran Petrović
Podelite vest

Srbija u ovom trenutku nema problema u isporuci gasa, ali se država kroz punjenje skladišta i krizne planove priprema za slučaj poremećaja u snabdevanju tokom zime zbog situacije u Evropi, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

“Niko danas ko je zavisan od Ruske Federacije za snabdevanje gasom ne može biti siguran. Prekid isporuke gasa zemljama EU preko Severnog toka 1 nije neočekivan, jer ne samo sada, već i prethodnih meseci i poslednjih godina Rusija koristi energetske resurse kao svoje političko oružje”, rekla je ona novinarima u Skupštini Srbije gde je govorila na konferenciji “Dani Amerike u Beogradu”.

Kako je istakla, sada je jasno koliko je važno što je izgradjen gasovod Balkanski tok i što Srbija ima mogućnost nabavke gasa iz dva pravca.

“Takođe, gradimo gasovod Niš-Dimitrovgrad i iduće godine moći ćemo da gas kupujemo i od drugih snabdevača”, rekla je Mihajlović.

Dodala je da se ne zna šta može da se desi u narednom periodu, da li će biti novih sankcija i da li će neka od tranzitnih država odlučiti da ne isporučuje dalje gas, ali je Srbija kao država spremna za slučaj da dodje do poremećaja u snabdevanju tim energentom.

“Popunjavamo zalihe i u skladištu u Banatskom Dvoru i u Mađarskoj, imamo krizne planove. Ali, bez razumevanja velikih sila nema izvesnosti. Ovo mora da se završi, inače će odvesti svet u još veću krizu i dublje podele i iz toga je pitanje kako ćemo izaći”, rekla je Mihajlović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x