Mihajlović: Nalazimo se u energetskom svetskom ratu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Zorana Mihajlović Foto: (BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIC)
Podelite vest

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas da je ceo svet u energetskom svetskom ratu i da Srbija, uprkos krizi, čini sve da obezbedi dovoljne količine energenata za privredu i domaćinstva.

“Svi treba da znamo da se vodi energetski svetski rat. Još uvek nismo u svetskom ratu onako kako zamišljamo rat, nema nuklearnog oružja, ali ovo je energetski svetski rat”, rekla je Mihajlović, gostujući na TV Prva.

Dodala je da je ono što se dešava u vezi sa naftovodom Družba, koji je inače najduži naftovod na svetu, dug je oko 4.000 kilometara i kroz koji prolazi samo ruska nafta, deluje kao produžetak onoga što se desilo na gasovodu Severni tok.

Mihajlović je rekla da se prvo mislilo da je “u pitanju održavanje, pa je bilo reči da je došlo do kvara, pa se ispostavilo da nije bilo tako, nego je bila sabotaža”.

“To je energetski svetski rat, jer je u pitanju kritična infrastruktura, ako nemate saobraćajnu i energetsku infrastrukturu, nema privrede, ekonomije i uvek je sledeći korak svetski rat. Sve to će uticati na energetsku bezbednost u Evropi, na rast cena, jer ne idemo ka poboljšanju, već u goru situaciju”, rekla je Mihajlović.

Istakla je da ne postoji opasnost od nestašica naftnih derivata na srpskom tržištu i da novi paket sankcija EU kojim se zabranjuje uvoz ruske sirove nafte neće uticati na stabilnost snabdevanja.

“U snabdevanju našeg tržišta neće biti problema, jer smo i do sada uvozili sirovu naftu iz drugih zemalja preko Jadranskog naftovoda (JANAF), ne samo rusku. To nije ništa novo za nas i mi smo znali za ovakav scenario od maja. Ono što je važno jeste da ćemo svakako imati dovoljne količine sirove nafte. Rezultat zabrane uvoza ruske nafte posle 5. decembra će biti manji profit za Naftnu industriju Srbije (NIS), a ne povećane cene na pumpama”, rekla  je Mihajlović.

Dodala je da bi izgradnja naftovoda do Mađarske, kao i do Albanije i Grčke preko Severne Makedonije, značila da Srbija postaje tranzitna ruta.

Preko JANAF-a, kako je rekla Srbija sada dobija naftu, ali je važno da se strateški razmišlja i da bi izgradnja naftovoda od Pančeva do Niša, Skoplja, i dva kraka – ka Solunu i Draču, kao i izgradnja naftovoda od Pančeva do Mađarske, značilo da bi Srbija postala tranzitna ruta.

To su, prema njenim rečima investicije, vredne između 500 i 700 miliona evra, a gradnja bi trajala nekoliko godina, ali da je to je uobičajeno za tako velike projekte koji su važni, ne samo za Srbiju i region, već i šire i da bi za izgradnju bile zainteresovane i međunarodne finansijske institucije.

Mihajlović je rekla da je važno da je država reagovala da se deo gasovoda Turski tok koji prolazi kroz Srbiju, ako postoje bilo kakve najave o opasnosti, bude zaštićen.

“Mi smo spremni koliko možemo, imamo napunjeno skladište u Banatskom Dvoru, imamo pola milijarde kubnih metara u Mađarskoj i dopremanje kroz Balkanski tok. Ako se desi da gas ne dođe do nas, bilo da se radi o sabotaži ili kvaru, tog trenutka se aktiviraju krizni planovi i kreće supstitucija mazutom. Imamo dovoljno energenata za sve toplane”, rekla je Mihajlović.

Ocenila je da je važno da Srbija izgradi sopstveno skladište za gas i da će u razgovoru sa ruskom kompanijom Gasprom koja je kupovinom NIS-a stekla prava na istraživanje gasa i nafte, na tome insistirati.

Odgovarajući na pitanje da li grejanje treba da poskupi Mihajlović je rekla da odluku o tome donose lokalne samouprave, ali da je preporuka Ministarstva da ne povećavaju cene grejanja.

“Mislimo da to nije način da se popunjavaju budžeti u krizi. Mi smo pomogli da svi imaju sve energente, teško da su opštine i gradovi mogli sami, pa ako smo zajedno kad je u pitanju nabavka, onda moramo i kad je u pitanju cena”, rekla je Mihajlović.

Na pitanje da li v.d. direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića sa kojim se ne slaže nešto pitala, Mihajlović je rekla da ga ne bi pitala ništa.

“Sve što se tiče poslovanja Srbijagasa jasno mi je, a nadam se da ta firma ima kvalitetnije ljude koji ga vode”, rekla je Mihajlović.

Ona je rekla da Srbija mora da jasno “definiše svoju poziciju na novoj svetskoj geopolitičkoj karti i da pronađe svoje mesto za budućih 100 godina”.

“Mislim da mi kao država svakako treba da se opredelimo i jasno definišemo svoju poziciju, jer su ovo stvari koje prevazilaze normalno ponašanje”, rekla je Mihajlović.

Dodala je “da smo na korak od svetskog rata u 21. veku, kada bi svi trebalo da se borimo za bolje uslove života”.

“Nažalost, Rusija vodi osvajački, a ne oslobodilački rat i ruski predsednik dovodi ceo svet, svakog građanina, svako dete, na jedan korak od stradanja. U takvoj situaciji mi moramo da imamo jasan stav i da nađemo svoje mesto za budućih 100 godina”, rekla je Mihajlović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x