Mihajlović: Peleta u Srbiji ima na 80 odsto prodajnih mesta

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović posetila je danas distributivni dispeserski centar Elektrodistribucije Srbije (EPS) u Nišu. Foto: BetaPhoto/MRE/Zoran Petrović
Podelite vest

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas u Nišu da peleta u Srbiji ima na 80 odsto prodajnih mesta, dok ga na 20 odsto prodajnih mesta nema ili ga sklanjaju i pokušavaju da prodaju po višoj ceni, zbog čega reaguje tržišna inspekcija.

“Mi već imamo poprilične količine peleta koje su zaplenjene, upravo zbog toga što su određene kompanije pokušavale nešto da izvrdaju, ali većinom ga ima”, rekla je Mihajlović prilikom posete Dispečerskom centru niške Elektrodistribucije.

Ona je ponovila da se 110.000 domaćinstava u Srbiji greje na pelet, a milion domaćinstava na ogrevno drvo. Najavila je da će se nastaviti kontrola prodavaca peleta i ogrevnog drveta da bi sva domaćinstva imala dovoljno tog goriva za predstojeću zimu.

Mihajlović je istakla da ostaju na snazi sve odluke Vlade Srbije koje se tiču peleta, uključujući i odluku o ograničavanju maloprodajne cene.

Kako je kazala, za toplane u gradovima i opštinama u Srbiji koje koriste mazut, obezbeđene su dovoljne količine za predstojeću zimu, dok je za one koje koriste gas, ali mogu da ga zamene mazutom, potrebno još 13.000 tona tog goriva.

“U robnim rezervama imamo tu količinu mazuta i toplane će ga dobiti. Ni jedna toplana neće ostati bez mazuta zato što mi ne znamo kako će izgledati zima i da li će gas stvarno doći ili neće ili će biti tehničkih problema”, rekla je Mihajlović.

Dodala je da će se nabaviti dodatne količine mazuta, da bi ih u robnim rezervama bilo toliko da mogu da se koriste ukoliko zatreba.

“Ne vidim brigu za mazut, kao što ne vidim ni za derivate. Ostaje pitanje dotoka gasa, da li će to da funkcioniše, kao što funkcioniše danas”, rekla je Mihajlović.

Ona je pozvala sve građane, ustanove, preduzeća i lokalne smaouprave da štede struju kako bi što manje novca iz budžeta bilo izdvajano za uvoz struje.Mihajlović je navela da električna energija sada na tržištu košta više od 500 evra po megavat času.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x