Mihajlović: Preporuke za štednju struje poslate ministarstvima, niko nije imao zamerki

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija vesti
Podelite vest

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović rekla je da su preporuke za štednju električne energije poslate ministarstvima i da nije primljena ni jedna zamerka.

“Svako je mogao da kaže u domenu svoje oblasti šta misli i ni iz jednog ministarstva nije došla ni jedna zamerka. Ministarstva i javne ustanove treba sami da prave svoje planove”, rekla je Mihajlović u izjavi za medije, pre početka konferencije “Kako da se predstojeće zime potroši manje struje u Srbiji”.

Ona je ponovila da su ustanove kao što su domovi zdravlja, bolnice, vrtići, škole i domovi za stare izuzeti iz plana štednje toplotne energije.

“Niko ne kaže da domovi zdravlja treba da poštuju temepraturu od 20 stepeni. Malo pažnje obraćamo na javna preduzeća”, rekla je Mihajlović i dodala da su javna preduzeća bila “paušalna” po pitanju štednje energije kao i da bi Elektroprivreda Srbije (EPS) na kopovima mogla da smanji potrošnju struje.

Mihajlović je naglasila da se mere štednje ne primenjuju da bi se izbegle restrikcije, već da bi država manje dala novca za uvoz struje.

“Ovih nekoliko dana mi uvozimo jedan odsto potrebnih količina struje, što nije mnogo, ali smo zato prethodnih dana uvozili četiri, jedanaest i dvanaest odsto. Od oktobra prošle do septembra ove godine Srbija je samo na uvoz električne energije dala 1,1 milijardu evra”, rekla je Mihajlović.

Ona je iznela podatak da je noćas u Srbiju uvezeno, blizu jedan odsto potrebne struje za koju je dato 240.000 evra.

“Stvar je u novcu koji ćemo dati. Naš plan ni jednog trenutka nisu bile restrikcije”, naglasila je Mihajlović.

Kada je u pitanju hidropotencijal, istakla je da se popravio za 20 odsto, zahvaljujući padavinama i da su zbog vetra ovih dana proizvedene veće količine struje iz tog obnovljivog izvora. Zahvaljujući energiji vetra, kako je rekla, pre nekoliko dana proizvedeno je više struje i izvezeno 4,6 odsto.

“Sve toplane koje rade na gas imaju dovoljno gasa, ali mogu u kriznoj situaciji, ako do toga dođe, da ga zamene mazutom”, rekla je ona.

Istakla je da je potrebno oko 13.500 tona mazuta i da se taj energent nalazi u robnim rezervama, kao i da ista količina mazuta postoji u Upravi za energente pri Ministarstvu, kao i da ima dovoljno lož ulja i uglja za elektrane.

Ona je podsetila da se čeka na usvajanje uredbe o energetski ugroženom kupcu, jer bi se njome moglo pomoći, ne samo socijalno ugroženim građanima, već i onima koji imaju jako niska primanja.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x