Mihajlović: U 2022. više od 200 miliona evra za unapredjenje energetske efikasnosti

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da je država obezbedila dovoljno sredstava za unapredjenje energetske efikasnosti i da će u narednoj godini biti uloženo više od 200 miliona evra kako bi se smanjila potrošnja energije, jer se, podsetila je, u Srbiji troši i do četiri puta više energije nego što je prosek u zemljama EU.

“Energetska politika naše zemlje ne zasniva se samo na tome koliko ćemo energije da proizvedemo i potrošimo, nego i na merama koje smo uspostavili ove godine, a podizanje energetske efikasnosti je jedna od tih mera. Za sledeću godinu obezbedili smo više od 200 miliona evra za subvencionisanje zamene stolarije i postavljanje solarnih panela”, rekla je ona prilikom potpisivanja ugovora o revitalizaciji tri osnovne škole i predškolske ustanove u Užicu.

Istakla je da je to nacionalni prioritet, te da je cilj da se jedinicama lokalne samouprave i domaćinstvima omogući da unaprede energetsku efikasnost, odnosno smanje potrošnju električne i toplotne energije.

“To je pitanje i energetske i finansijske racionalnosti, a ujedno i smanjenje emisije štetnih gasova”, rekla je ona, prenelo je ministarstvo.

Mihajlović je navela da projekat o sanaciji tri osnovne škole i vrtića u Užicu predstavlja primer kako država pomaže i podstiče unapredjenje energetske efikasnosti.

Vrednost radova, koji počinju 17. januara, je 1,8 miliona evra.

“Кonkretni rezultati biće značajno smanjenje emisije štetnih gasova i finansijska ušteda. Emisija ugljen-dioksida biće niža za 80 odsto, a potrošnja će biti niža za 70 procenata”, kazala je ona.

Mihajlović je najavila da će već početkom naredne godine biti raspisani javni pozivi i za zamenu stolarije i za postavljanje solarnih panela i pozvala gradjane i privredu da učestvuju u ovim projektima.

Gradonačelnica Užica, Jelena Raković Radivojević, izjavila je da taj grad ulaže posebne napore za unapredjenje energetske efikasnosti i zahvalila Ministarstvu rudarstva i energetike na podršci.

“Ove godine smo za unapredjenje energetske efikasnosti izdvojili 50 miliona dinara, a naredne ćemo za tu namenu povećati budžet za skoro 20 miliona”, kazala je ona.

Dodala je da je sa resornim ministarstvom realizovan niz projekata i da ima spremnih projekata i za sledeću godinu.

Predstavnik ambasade Švajcarske u Srbiji Žan-Luk Eš kazao je da Švajcarska podržava unapredjenje energetske efikasnosti i zajedno radi sa Ministarstvom rudarstva i energetike na sprovodjenju projekata koji su deo zelene agende.

“Slavimo 30 godina saradnje i nastavićemo da budemo prisutni u ovoj oblasti”, rekao je Eš.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x