Mihajlović: Veće korišćenje OIE i unapređenje energetske efikasnosti u interesu države i privrede

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Ministarstvo rudarstva/Zoran Petrović
Podelite vest

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da su veće korišćenje obnovljivih izvora energije (OIE) i unapređenje energetske efikasnosti u interesu države, privrede i građana i da će Ministarstvo nastaviti da sprovodi projekte u saradnji sa svim međunarodnim partnerima.

Ona je posle potpisivanja Sporazuma o sprovođenju projekta “Promocija obnovljive energije i energetske efikasnosti u Srbiji” sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju istakla da je Nemačka najvažniji partner Srbije, imajući u vidu ne samo trgovinsku razmenu, već i sveukupne bilateralne odnose.

“Sporazum je samo nastavak saradnje između Nemačke i Srbije i zajednička poruka da želimo da nastavimo da radimo na svemu što će pomoći zelenoj ekonomiji, većem korišćenju OIE i unapređenju energetske efikasnosti. Glavna stvar jeste da u sve budu uključeni i građani”, rekla je Mihajlović, saopštio je njen kabinet.

Podsetila je da su zakoni koje je Srbija donela omogućili da se subvencioniše postavljanje solarnih panela, čime građani postaju i proizvođači električne energije, ali i da se pomogne svima da podignu nivo energetske efikasnosti.

“To smo uradili kako bismo kao zemlja napravili iskorak ka zelenoj energetici, zelenoj ekonomiji i kako bismo ubrzali proces energetske tranzicije. Uz investicije, strateška partnerstva, ali i uz učešće građana u procesu energetske tranzicije, Srbija može biti zemlja koja je ne samo energetski bezbednija, već i sa daleko zdravijom životnom sredinom”, rekla je Mihajlović.

Istakla je da od posete nemačkog kancelara Olafa Šolca očekuje dobre razgovore i razumevanje, imajući u vidu da je Nemačka najvažniji partner Srbije.

“Nemačka je naš najveći partner, država sa kojom imamo najintenzivnije političke i ekonomske odnose, ukupna robna razmena u prošloj godini iznosila je 6,5 milijardi evra, u nemačkim kompanijama u Srbiji radi više od 75.000 ljudi. Kada je reč o saradnji u oblasti energetike, projekti na kojima smo zajedno radili i još uvek radimo vredni su više od 1,5 milijardi evra”, rekla je ministarka.

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib rekao je da je sporazum još jedno poglavlje saradnje sa Ministarstvom rudarstva i energetike Srbije, pored one koja postoji sa KfW bankom u oblasti unapređenja energetske efikasnosti.

“Raduje me što ćemo biti u prilici da pozdravimo novog kancelara. Susret je nastavak razgovora koji je predsednik Vučić vodio u Berlinu. Obići će i druge zemlje regiona, što je signal da je zapadni Balkan u fokusu nove vlade”, rekao je Šib.

On je istakao da će neke od tema biti i dijalog Beograda i Prištine, regionalna saradnja, Berlinski proces, rat u Ukrajini, ali i sveukupni bilateralni odnosi, uključujući energetsku bezbednost.

“Srbija, a pre svega Ministarstvo rudarstva i energetike, postiglo je mnogo toga u ovoj oblasti, pre svega kada je reč o novom zakonodavnom okviru, što je jasan znak da je Srbija posvećena energetskoj tranziciji i zelenoj agendi”, rekao je Šib.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x