Mihajlović: Vlada će nastaviti da ulaže u daljinsko grejanje u Srbiji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović rekla je danas, posle potpisivanja ugovora o izgradnji nove toplane na biomasu u Majdanpeku, da će vlada nastaviti da ulaže u sektor daljinskog grejanja u Srbiji”, saopštio je njen kabinet.

Cilj je, kako je rekla, da svi gradovi i opštine koriste obnovljive izvore (OIE) za proizvodnju toplotne i električne energije, jer će to smanjiti potrošnju i obezbediti zdraviju životnu sredinu.

“Zajedno sa vladom Nemačke i Nemačkom razvojnom bankom završili smo već dve toplane, u Malom Zvorniku i Priboju, i verujem da ljudi u tim gradovima koji sada imaju grejanje 24 sata i gde je emisija sumpor-dioksida i ugljen-dioksida eliminisana, osećaju šta znači grejanje na drugačiji, zeleniji način”, rekla je Mihajlović.

Dodala je da se zajednički radovi odvijaju i na izgradnji nove toplane na biomasu u Novom Pazaru i da će, od sledeće grejne sezone, od oktobra, građani i u tom gradu dobijati toplotnu energiju na efikasniji i zdraviji način.

Cilj je, prema njenim rečima, da sve toplane u Srbiji, a u mnogima se i dalje koristi najprljavije fosilno gorivo, u narednim godinama koriste obnovljive izvore za proizvodnju energije i da se učini sve “da u narednim godinama Srbija bude zelena, a ne crna ili siva”.

Dodala je da je ukupna vrednost svih projekata koji se realizuju zajedno sa Nemačkom 1,4 milijarde evra.

“Nemačka je naš najveći i najznačajniji partner od svih zemalja u Evropi i sve što zajedno radimo u energetici tiče se svakog pojedinca, posebno u momentima ozbiljne energetske krize u kojoj se ceo svet nalazi”, rekla
je ona.

Raspisivanje tendera za toplanu u Majdanpeku planirano je u julu, u martu 2023. početak radova, kako bi toplana bila spremna za grejnu sezonu u oktobru iduće godine.

Realizacijom tog ugovora, prema rečima predsednika Opštine Majdanpek Dragana Popovića, obezbediće se stabilno i sigurno grejanje narednih godina i decenija.

“Imaćemo grejanje 24 časa za sve sugrađane. Ovo je samo jedan od projekata koji se realizuje uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike”, rekao je Popović.

Ambasador Nemačke u Beogradu Tomas Šib rekao je da je cilj te zemlje da pomogne i podrži povećanje kapaciteta koji
koriste OIE i stabilnije i nezavisnije snabdevanje, ne samo kada je u pitanju zaštita životne sredine i borba sa klimatskim promenama, već posebno u trenutku krize, izazvane ratom u Ukrajini, kada energetika ima egzistencijalni značaj.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x