Mihajlovićeva:Litijum je nafta 21. veka, donosi visoko plaćena radna mesta

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Zorana Mihajlović, Foto: BetaPhoto/PUPS/Miloš Miškov
Podelite vest

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, izjavila je da je litijum “nafta 21. veka” i da se očekuje da do 2050. godine tražnja za litijumom bude uvećana za 900 odsto.

“To je mogla da bude velika razvojna šansa za Srbiju, jer imamo jedinstveno nalazište minerala sa dokazanim rezervama od 158 miliona tona. Sa rudnikom, fabrikom baterija i fabrikom električnih automobila to bi značilo povećanje BDP-a za više od 25 odsto i što je najvažnije, to je mogućnost da na takvim radnim mestima budu naši inženjeri, geolozi, naši ekonomisti”, rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da pojedinci i dalje koriste litijum u političke svrhe i da neznanjem i širenjem panike pokušavaju sebi da stvore politički profit, a tako građanima uskraćuju mogućnost da u Srbiji imaju visoko plaćen posao.

“To bi bio podzemni rudnik, potpuno digitalizovan, sa najnovijim tehnologijama, visoko sofisticiranom opremom, sa visoko plaćenim poslovima. Ne bi bilo isparenja sumporne kiseline, nema prženja jadarita na hiljadu stepeni, nema tečnog otpada, nema ničega čime su mesecima plašili građane”, rekla je ministarka.

Ona je istakla da se ne sme dozvoliti da zbog neznanja i zbog političkog profita Srbija ostane bez visoko plaćenih radnih mesta i najnovijih tehnologija, navedeno je u saopštenju.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x