Mijailović: Moleban bezbedan, Evroprajd zavisi od procene bezbednosti

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: V.M.
Podelite vest

Predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijajilović izjavio je da je moleban za porodicu Srpske pravoslavne crkve zakazan za večeras bezbedan, jer nema “suprotne strane” i “narušavanja morala”, dok će odluka o Evroprajdu zavisiti od procene bezbednosti.

Mijailović je za TV Prva rekao da će bezbednosne službe najkasnije 96 sati pre najavljenog Evroprajda proceniti situaciju i da li je ugrožena bezbednost, imovina ili policija, a na osnovu tih procena MUP će doneti odluku o eventualnoj zabrani.

“Ako bude doneta odluka o zabrani, znači da je policija procenila da će doći do ugrožavanja bezbednosti ljudi, javnog zdravlja ili morala. Jer ako je najavljeno 15.000 ljudi, a mnogi dolaze iz inostranstva, iz drugačijeg sistema vrednosti i ono što je kod njih uobičajeno, kod nas nije”, rekao je Mijajilović na TV Prva.

Predstavnik Inicijative mladih za ljudska prava Marko Milosavljević rekao je da će građani svakako šetati ukoliko Evroprajd bude zabranjen, kao vid građanskog protesta uz žalbu Upravnom i Ustavnom sudu.

“Potrebno je da izađemo iz debate gde je zabrana normana a sloboda nije, naročito što je ovde zabrana često politički zloupotrebljena, kao kada je bilo najavljeno uklanjanje murala Ratku Mladiću”, rekao je Milosavljević.

Dodao je da se najveće nasilje i rušenje grada desilo na skupu “Kosovo je Srbija” koji je organizovala država, a da je za moral mnogo problematičnije što se patrijarh Porfirije našao u Mađarskom parlamentu pored biste Miklošu Hortiju odgovornom za masakre u Vojvodini za vreme Drugog svetskog rata.

Na insistiranje da će organizatori biti odgovorni ako bude nasilja, on je rekao da takav stav dodatno pojačava rizik, da je to “manipulacija” jer su i premijerka Srbije i drugi državni organi već tri godine upoznati sa orgnizacijom ove manifestacije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x