Miketić: Šapićev rasizam hitno da osude sve institucije, a on da se izvini Romima

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Milan Obradović/MO
Podelite vest

Poslanik iz grupe “Moramo Zajedno” Đorđe Miketić ocenio je da je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić u subotu izneo veoma opasnu rasističku poruku i da treba da se izvini.

“Šapić je sve Rome u Beogradu okarakterisao kao naciju koja, citiram, ‘ne želi da živi u stanovima’, ‘vadi stolariju i čupa sve što može da se fizički počupa iz stanova’, ‘pravi probleme komšijama’, ‘njihova dece ne idu u školu, oni ne žele da rade’. Te ocene zaslužuju najoštriju osudu čitave javnosti, ali pre svega nadležnih institucija”, rekao je Miketić.

On je saopštio da je javnu osudu i poziv Šapiću da se hitno izvini Romima, poslao i ministru za ljudska i manjinska prava Tomislavu Žigmanovu sa zahtevom da kao resorni ministar, nadležan za pitanja prava manjina, “osudi i sankcioniše ovu strašnu izjavu i time pokaže da institucije sistema funkcionišu čak i onda kada takva izjava dolazi od privilegovanih pojedinaca na vlasti”.

Zahtev je kaže, poslao i Nacionalnom savetu Roma, Delegaciji Evropske unije u Srbiji, a o “anticivilizacijskom ispadu gradonačelnika” Beograda obavestiće i Evropski parlament, dok “osuda Šapićevog rasizma mora biti zatražena i od SNS-a”, smatra Miketić.

“Beograd je uvek bio kosmopolitski i grad otvorenog srca, a sada se, nažalost, na njegovom čelu nalazi čovek koji svojim rasističkim izjavama i postupcima okreće građane Beograda protiv naših romskih sugrađana i drugih manjinskih društvenih grupa” naveo je Miketić i podvukao da je za sada poverenica za zaštitu ravnopravnosti jedina institucija koja je reagovala na Šapićev govor.

Poverenica Srbije za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je danas kao sramnu, neprimerenu i duboko zabrinjavajuću osudila izjavu Šapića koja “otkriva suštinsko nerazumevanje svih životnih prepreka sa kojima se Romi suočavaju”.

Janković je ukazala da je važno da “gradonačelnik glavnog grada jedne evropske zemlje shvati zašto je opasna diskriminatorna retorika i da se sa zbog toga izvini”, i upozorila da izjave kakva je Šapićeva dodatno podstiču predrasude prema toj marginalizovanoj društvenoj grupi i “produbljuju sveprisutni narativ u kojem se okrivljuju oni koji su diskriminisani”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x