Glasna razmišljanja prvog čoveka opštine Čajetina o kraju ove i dočeku naredne godine

MILAN STAMATOVIĆ: OD VIZIJE DO STVARNOSTI – Budućnost je već počela

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: BILTEN ZLATIBORSKE VESTI
Podelite vest

Poslednji mesec u kalendarskoj godini tradicionalno je posvećen svođenju računa – u sopstvenom novčaniku, u domaćinstvima, preduzećima, akcionarskim društvima, bankama, prosvetnim i kulturnim ustanovama, poreskim službama… a to ne može da mimoiđe ni predstavnike lokalnih uprava koje su, takođe tradicionalno, najčešće „pretrpane“ komunalnim mukama.

Za Bilten “Zlatiborske vesti” govorio je predsednik Opština Čajetina Milan Stamatović, koji prenosimo u celosti.

A, da li je tako i u Čajetini? Da li gospodin Milan Stamatović, poput nekih njegovih kolega iz ostatka Srbije, zamuckuje u razgovorima sa predstavnicima „sedme sile“? Ne, naravno. Srdačan je i razgovorljiv, što se dalo ustanoviti i tokom davanja kratke izjave za „Zlatiborske vesti“.

Možda je to posledica gotovo eksponencijalnog rasta svih segmenata koji Zlatibor čine najomiljenijim turističkim odredištem Srbije, ali po svemu sudeći i za žitelje zemalja u okruženju. To se lako da dokučiti jer je prvi čovek Čajetine svoj „rezime“ za ove novine dao u gotovo telegrafskoj formi. Dakle – kratko i jasno.

Vodovi dalekovoda se uklanjaju od Čajetine do Zlatibora, što otvara nove mogućnosti Ćetena i Čajetinskog brda na koje će moći da se šire, a reč je o mnogo lepim predelima, vidicima i položaju.

A evo šta je rekao:
I ovu godinu smo iskoristili da počnemo s nekim infrastrukturnim projektima, a neke da privedemo kraju. Radi se na izgradnji i rekonstrukciji kanalizacione i vodovodne mreže, a s njima i kišnog kolektora. Uložili smo ogromna
sredstva da stvorimo mogućnosti da u samom centru Zlatibora izmenimo sve dotrajale instalacije, ali i da nabavimo nedostajuće, kako bi sabirnu mrežu i kolektore uradili do kraja. Kada se svi ti poslovi završe, u centru više neće biti kopanja, tim pre što će saobraćajnice i staze koje se trenutno rade biti završene do kraja godine.
Zbog povećanog broja gostiju koji posećuju Zlatibor i iz gradnje novih hotela, mi smo u obavezi da rasteretimo saobraćaj, odnosno ulaz i izlaz iz naseljenog mesta motornim vozilima. Zato se rade pešačke staze iz centra Zlatibora prema Čajetini, prema Gradini, spomeniku na Šumatnom brdu, Torniku, i na trasi prema postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda.

Primenjena ekologija

Ovih dana radi se na projektu staze prema Torniku, pa će na proleće početi radovi. Inače, imaćemo uređene i pešačke i biciklističke staze. Uz rekonstrukciju vodovoda prema Ribnici, rade se i biciklistička i pešačka staza.
A rezultat će biti staze kojima će se od centra do Ribničkog jezera stizati neuporedivo lakše i brže. Kasnije će se raditi i na uređenju staze uz reku Rzav. Pomenutom izgradnjom staza imaćemo krug u dužini od 10 kilometara pešačkih i biciklističkih staza. U narednom periodu biće još značajnih ulaganja u mrežu pešačkih staza da bi otvorili nove, periferne lokacije za potrebe turista koji žele da se bave pešačenjem i biciklizmom. Zlatibor će, što se tiče lokalne infrastrukture, biti potpuno izmenjen.

Sve saobraćajnice su širine oko sedam metara, a biće upotpunjene sa pešačkim i biciklističkim stazama širine dva metra. S obe strane će biti prostora gde će moći bezbedno da se kreću pešaci i biciklisti ka Torniku, Oku, Čigoti, Gradini. Planski se radi, pa ćemo uskoro povezati i Čajetinu stazama. Imaćemo odličnu mrežu saobraćajnica za koje smo do sada dobijali primedbe posetilaca i lokalnog stanovništva.

Nova mapa Čajetine

Čajetina neće biti zanemarena, otvara se prema Mušvetama, Omanici i Jevremovićima. Od Glavice se planira
uređenje pešačke staze i nasipanje prostora prema Jevremovićima. Čajetina će dobiti drugačiji izgled, jer je bila ograničena dalekovodom preko Glavice i trafo stanicom kod sportske hale. Vodovi dalekovoda se uklanjaju od Čajetine do Zlatibora, što otvara nove mogućnosti Ćetena i Čajetinskog brda na koje će moći da se šire, a reč je o mnogo lepšim predelima, vidicima i položaju. U narednoj godini je obiman posao pred nama, mada je već počelo nasipanje terena ispod Glavice.

Autobuska stanica
U okviru stare autobuske stanice investitori su ostavili mogućnost prihvata vozila na šest perona. Autobusi će i dalje moći nesmetano da uđu u centar Zlatibora, ali i da bezbedno izađu jer će im nova saobraćajnica koja se trenutno radi oko autobuske stanice omogućiti lakše kretanje. Uporedo radimo autobusku stanicu kod kružnog toka, prema naselju Jelena Anžujska. U iščekivanju smo izmeštanja dalekovoda tako da ćemo i taj prostor imati na raspolaganju, što nam je potrebno i zbog povećanog broja dolazaka gostiju, i tokom sezone, i u vreme praznika.

Foto: Turistička organizacija Zlatibor

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x