Ministar prosvete Branko Ružić podneo neopozivu ostavku

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: RTS video printscreen
Podelite vest

Ministar prosvete Branko Ružić danas je podneo neopozivu ostavku sa ove funkcije, a ostavka se dešava u poslednjem danu žalosti nakon tragedije u OŠ “Vladislav Ribnikar” u Beogradu.

Tekst njegove ostavke prenosimo u celosti:

Poštovana predsednice Vlade,

U svetlu kataklizmične tragedije koja je zadesila našu državu i njene građanke i građane u OŠ „Vladislav Ribnikar“, koristim priliku da još jednom u neizrecivom bolu izrazim najdublje saučešće najmilijima postradalih, da mali anđeli počivaju u miru i da nam Bog pomogne da se ovako nešto više nikada ne ponovi.

Dramatične slike događaja iz škole, suze prolivene pri izjavljivanju saučešća neutešnim roditeljima postradale dece doživotno ću nositi kao pečat na duši.

U smiraj trodnevne nacionalne žalosti, kao odgovoran i vaspitan čovek, profesionalan u obavljanju svih dosadašnjih javnih dužnosti, kao roditelj i građanin Republike Srbije, koja mi je uvek na prvom mestu, a u skladu sa članom 23 Zakona o Vladi, doneo sam jedinu racionalnu i časnu odluku u ovim okolnostima.

Podnosim neopozivu ostavku na poziciju ministra prosvete u Vladi Republike Srbije.

Upoznati ste sa činjenicom da sam ostavku ponudio momentalno onog dana kada se tragedija dogodila.

Osećam moralnu i profesionalnu obavezu da se najiskrenije zahvalim svima u obrazovnom sistemu nastavnom, vannastavnom osoblju, direktorima, učenicima, načelnicima školskih uprava, studentima, rektorima, pedagozima, vaspitačima, predstavnicima svih sindikata u prosveti, kao i svim državnim sekretarima, pomoćnicima ministra, savetnicima, zaposlenima u Ministarstvu, na veoma plodotvornoj saradnji.

Takođe, izražavam kolegijalnu zahvalnost lično Vama i svim koleginicama i Vladi Republike Srbije, kao i Predsedniku Republike na dugogodišnjoj saradnji, uzajamnom poverenju i borbi za bolju i uspešniju Srbiju.

Nadam se da svi pravdoljubivi građani, ali i politički oponenti osećaju potrebu da budemo ujedinjeni u bolu, tuzi i borbi, da kao društvo dobro pobedi zlo, a pravda nepravdu.

Srbiji je potrebna mudrost, staloženost, ljubav i empatija, nikako raspirivanje konflikata i angažovanje medijskih mašinerija za te potrebe, ma sa koje strane dolazile.

Srbija je jedna jedina, alternativnu državu nemamo, i zato je moramo čuvati, graditi i zaštititi u ovim turobnim trenucima.

Lično, i u okviru moje Socijalističke partije Srbije, nastaviću još odlučnije, čistog obraza i sa ljubavlju da se borim za razvijenu, nacionalno ponosnu, socijalno pravednu, međunarodno uvaženu Srbiju, evropskih vrednosti.

Ostavka je lični, ali i politički čin, u razvijenim demokratskim društvima odlika snage, a u našem regionu, vrlo često odlika slabosti. Neka javnost sudi.

S poštovanjem,

MINISTAR
Branko Ružić

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x